Hoe maken ze de sterkte en de cilinder in de glazen van een bril?

Wetenschap & Techniek
Meisje met bril die op een potlood bijt

Licht
Om scherp te kunnen zien moet het licht om je heen precies op het netvlies van je oog vallen. Bij een ‘normaal’ oog zorgen het hoornvlies en de lens in je oog ervoor dat je een helder beeld krijgt als je rondkijkt. Eigenlijk kun je je ogen vergelijken met een fotocamera: door de lens steeds een beetje te verstellen zorg je ervoor dat al het licht precies op het filmpje (je netvlies) terecht komt. Daardoor wordt het beeld dat je ziet scherp, net als op een foto. Als de lens van je oog niet goed staat, kun je minder goed zien en heb je een bril nodig.

Verziend
Een opticien meet je ogen op om te zien welke sterkte je nodig hebt en te bepalen wat voor afwijking je ogen hebben. Je kunt verziend of bijziend zijn, of een cilindrische afwijking hebben. Als je verziend bent is je oogbol te kort. Voorwerpen worden dan pas achter je oogbol scherp en dus zie je alles wazig. Met een bril met bolle glazen kan je dit oplossen. Het bolle glas zorgt ervoor dat de lichtstralen naar binnen buigen, zodat het voorwerp scherp op het netvlies komt.

Bijziend
Als je bijziend bent is je oogbol juist te lang. Wat je ziet wordt dan te vroeg scherp en komt daardoor wazig op je netvlies. Dan heb je bril met holle glazen nodig. Die buigt de lichtstralen naar buiten, waardoor je weer scherp ziet. Bij een cilinder afwijking kun je je oog het beste zien als een rugbybal. Er is dan een verschil in sterkte van je oog in een bepaalde richting. Bij een oog dat helemaal rond is (zoals een voetbal) is de ronding overal even groot. Maar bij een rugbybal is de ronding van punt tot punt anders. Hierdoor ontstaat verschil in scherpte en dat kan opgelost worden door een bril met cilindrische glazen.

Goed zien
Als je die glazen draait, verspringt het beeld in de juiste richting en daardoor kun je weer goed zien. Een opticien meet de ogen op en bepaalt de afwijking en wat voor een cilinder in de glazen moet komen. Zelf maakt de opticien de glazen niet. Dit gebeurt bij een slijper. Hij heeft een speciale machine. Het is een computergestuurde machine die ze de 'Generator' noemen. Met een diamantpunt slijpt hij de cilinder in het glas (of kunststof). Brillenglazen worden nu vaak van kunststof gemaakt. Met de diamantpunt slijpen ze een kromming aan de achterkant van het glas.

Verschil
Hoe hoger de sterkte, hoe meer curve (kromming) in het glas. Wanneer je ogen een cilinderafwijking hebben dan worden er twee verschillende sterkten in twee richtingen geslepen. Het verschil tussen deze twee sterktes heet een cilinder. 'Hoya lens' is een bedrijf die billenglazen op sterkte maakt. Zij hebben meegeholpen met dit antwoord.