• Samsam logo

Welke feesten vieren christenen?

De belangrijkste feestdagen in het christendom hebben te maken met het leven van Jezus Christus. De belangrijkste zijn: Kerstmis, Goede Vrijdag, Pasen, Hemelvaartsdag en Pinksteren.

In Colombia vieren nakomelingen van tot slaaf gemaakten in februari kerst in hun kerk.
© In Colombia vieren nakomelingen van tot slaaf gemaakten in februari kerst in hun kerk. Foto: ANP / AFP

Kerstmis

Kerstmis is de eerste viering in het christelijke jaar. Christenen herdenken dat Jezus op de wereld kwam. In de Bijbel staat het verhaal van de geboorte van Jezus. Voor zijn geboorte moesten zijn ouders Maria en Jozef een lange reis maken van hun woonplaats Nazareth naar de stad Bethlehem. Toen ze daar aankwamen, was er nergens een slaapplaats en moesten ze in een stal overnachten. Die nacht werd Jezus geboren.
Protestanten en rooms-katholieken vieren Kerstmis op 25 december. Deze datum is gekozen door de Romeinse keizer Constantijn, omdat dit samenviel met het Romeinse zonnefeest. Orthodoxe christenen vieren de geboorte van Jezus op 7 januari. Tegenwoordig vieren niet alleen christenen Kerstmis. Ook niet-gelovigen geven elkaar cadeaus, mooi ingepakt, onder kerstboom.

Triumph uit Ghana laat zien hoe hij kerst viert. 

Orthodoxe christenen in Ethiopië vieren met een paaskaars de opstanding van Jezus Christus.
© ANP / Associated Press

Orthodoxe christenen in Ethiopië vieren met een paaskaars de opstanding van Jezus Christus. 

Goede Vrijdag

Goede Vrijdag is een dag van vasten en berouw voor christenen. Het woord ‘Goede’ komt van het woord God. Op deze dag herdenken de christenen de kruisiging van Jezus. Jezus werd ter dood veroordeeld, omdat joodse opperpriesters zich door zijn preken bedreigd voelden. Deze priesters droegen Jezus over aan de Romeinen, die hem ter dood brachten. Met een doornenkroon op zijn hoofd moest Jezus zijn zware houten kruis door de straten van Jeruzalem dragen naar de plek waar hij gekruisigd werd. De Bijbel vertelt dat toen Jezus stervende was, hij aan God vergeving vroeg voor degenen die hem ter dood brachten. Toen Jezus dood was, werd zijn lichaam door een volgeling in linnen gewikkeld en in een grafkamer gelegd. Daarna werd er een grote steen voor de ingang gerold. Christenen geloven dat Jezus is gestorven voor de mensen op aarde, zodat iedereen vergeving van zonden en een relatie met God kan krijgen.

Pasen

Pasen is het belangrijkste christelijke feest. Op deze dag wordt gevierd dat Jezus opstond uit de dood. De 40 dagen voor Pasen wordt ‘vastentijd’ genoemd. Dit is een tijd van berouw, waarin christenen vragen om vergeving van hun zonden.
Voorafgaand aan de vastentijd vieren katholieken het carnaval. Van een zondag tot dinsdagavond: de vastenavond. Vroeger was carnaval vooral ook een eetfestijn, omdat het de laatste keer was dat je alles kon eten voor je begon met vasten. Op ‘vette dinsdag’, de laatste carnavalsdag, werd al het vet in huis opgemaakt, omdat het anders zou bederven. De vastentijd staat voor de 40 dagen die Jezus volgens de Bijbel in de woestijn vastte. De week voor Pasen wordt de lijdensweek genoemd. De eieren die met Pasen worden gegeten, zien christenen als symbool voor het nieuwe en eeuwige leven dat Jezus aan alle gelovigen gaf.

Bekijk hieronder video's over carnaval vieren, in Tilburg en in Rio de Janeiro. 

Hemelvaart

In de Bijbel staat dat veertig dagen na de opstanding van Jezus de Hemelvaart plaatsvond. Na zijn opstanding verscheen Jezus vaak aan zijn volgelingen en vertelde wat ze moesten doen als hij in de hemel zou zijn. Hij beloofde hen nooit te verlaten. Nadat hij zijn volgelingen had gezegend, steeg hij ten hemel. Zijn volgelingen konden hem toen niet meer zien.

Pinksteren

Tien dagen na Hemelvaart en vijftig dagen na Pasen is het Pinksteren. Christenen geloven dat God op deze dag zijn Heilige Geest naar de volgelingen van Jezus zond. Hierdoor konden zij plotseling in andere talen spreken en ook mensen in andere landen over Jezus vertellen. Christenen noemen dit ‘spreken in tongen´. In sommige kerken wordt Pinksteren heel uitbundig gevierd. De kerkgangers dansen met geheven handen in het rond om zo de heilige geest te kunnen ontvangen.

Lees meer over religieuze feesten: