Documentatiecentrum

Badminton

Jij hebt vast wel eens gebadmintond. Bijna een miljoen mensen doet dat wel eens. Lekker buiten, als het mooi weer is en je vakantie hebt. Maar badminton is ook een echte sport. Er wordt dan binnen gespeeld in een zaal. Voor badminton heb je een racket (zeg: rekkut) en een shuttle (zeg: sjuttel) nodig. Het racket bestaat uit een greep, een steel en een blad. Over het blad zijn snaren, draden van kunststof,  gespannen. Goede spelers laten hun racket met darmsnaren bespannen. Die zijn gemaakt van de darmen van een dier. Shuttles zijn ook meestal gemaakt van kunststof. Maar er zijn ook shuttles van ganzen- of eendenveren.

© Ron Giling/Lineair, Arnhem

Er zijn in Nederland ongeveer 60 duizend mensen lid van een badmintonclub.


Les en trainen

Als je op badmintonles gaat, leer je eerst de basis. De les bestaat uit echte badmintonoefeningen, zoals het oefenen van de slagen. Van andere oefeningen word je sneller, leniger en sterker. Je doet veel spelletjes zoals vaak achter elkaar heel hoog of heel ver slaan. Oefenen op een veld met een net is belangrijk. Je leert erdoor hoe hard je de shuttle moet raken om hem over het net en achter in het veld te slaan. Bij sommige badmintonclubs kun je diploma’s halen. 
Bij badminton zijn vooral techniek en tactiek heel belangrijk. Bij techniek leer je goed te slaan. Tactiek gaat om slim spelen.

Spelregels

Een badmintonwedstrijd bestaat uit games, dat zijn korte partijtjes. Wie het eerst twee games wint, heeft de wedstrijd gewonnen. Soms zijn er dus maar twee games nodig. Als beide spelers een game hebben gewonnen, is het 1-1. Dan wordt er nog één game gespeeld om te beslissen wie de wedstrijd heeft gewonnen. 
Bij badminton krijg je een punt als de shuttle de grond raakt in het veld van de tegenstander. Of als de tegenstander een fout maakt. Er zijn een heleboel van die fouten. Bijvoorbeeld als de shuttle buiten het veld valt. Maar ook als hij de shuttle in het net komt of het plafond raakt. Bovenhands serveren, bij het serveren op de lijn staan of in het verkeerde vak van de tegenstander serveren mag ook niet. Gebeurt het toch, dan krijgt de tegenstander een punt. 
De meeste badmintonclubs organiseren elk jaar clubkampioenschappen. Ze zorgen er ook voor dat jeugdleden mee kunnen doen met de competitie. Dat is een reeks van veertien wedstrijden, enkel en dubbel. De Nederlandse bond van badmintonners, Badminton Nederland, gaat over de competitie en de kampioenschappen.
Kinderen die net lid zijn, kunnen meedoen aan de Opstapcompetitie. Dat is een samenwerking van verenigingen die bij elkaar in de buurt zitten. Ze organiseren wedstrijden voor beginnende badmintonners. Als je dus pas begonnen bent, kun je al wedstrijden spelen. Daarna kun je meedoen met de echte competitie. 
Sinds 1992 is badminton ook een Olympische sport. De Nederlandse speelster Mia Audina won zilver tijdens de Olympische Spelen van 2004 in Athene.


© Alex van Zaanen/Nieuw-Vennep

De beste badmintonners van Nederland mogen in team Jong Oranje spelen. Ze trainen elke dag en spelen heel veel wedstrijden.


Dit is een samenvatting van Junior-Informatieboekje 323 Badminton
.

Details en informatie

  • Titel: Badminton
  • Auteur(s): Marion de Graaff
  • Nummer: 323
  • Niveau: 2
  • Siso: J 619.63
123movies