Plan voor nieuwe afspraken rond Ierland en Noord-Ierland

Een doorbraak wordt het genoemd. De Britse regering en de Europese Unie zijn het eens geworden over nieuwe afspraken rond Ierland en Noord-Ierland. Daar is jaren een hoop gedoe over geweest.

Plan voor nieuwe afspraken rond Ierland en Noord-Ierland

Het klinkt niet zo logisch, maar Noord-Ierland hoort niet bij Ierland. Het is een apart land dat bij het Verenigd Koninkrijk hoort. Het Verenigd Koninkrijk stapte op 31 januari 2020 uit de Europese Unie: de Brexit. Maar omdat Ierland niet mee deed aan de Brexit en Noord-Ierland wel, hoort Ierland dus nog steeds bij de Europese Unie. 

Grenscontroles

Door die Brexit hoort Noord-Ierland, net als de rest van het Verenigd Koninkrijk (VK), dus niet meer bij de Europese Unie. Ierland nog wel. Daardoor ligt Ierland nu middenin het VK, terwijl het er niet bijhoort. Na de Brexit waren er veel extra grenscontroles nodig, waar veel Noord-Ieren niet blij mee waren. Vooral jongeren kregen het gevoel minder bij het Verenigd Koninkrijk te horen, terwijl ze dat wel graag willen. 

Op dit kaartje zie je goed dat Ierland (grijs) direct naast het Verenigd Koninkrijk ligt.

Foto: Getty

Papierwerk

In 2020 kwam de Britse oud-premier Johnson met een pakket aan handelsafspraken rond Ierland en Noord-Ierland. Daarin stond dat goederen die naar Ierland moesten, in Noord-Ierland door de douanecontrole moesten. Dat leverde problemen op. Bijvoorbeeld voor Noord-Ieren die een pakketje willen bestellen binnen het Verenigd Koninkrijk. Door die extra grenscontroles komen hun pakketjes niet of veel te laat aan. 

Geweld

En op de achtergrond speelt nog iets groters. Noord-Ierland heeft vroeger veel geweld gekend. De katholieken, die bij Ierland wilden horen, lagen overhoop met de protestanten die bij het Verenigd Koninkrijk wilden horen. Het is nu alweer dik twintig jaar vrede, maar veel Noord-Ieren zijn na de Brexit bang geworden voor nieuw gedoe.

Doorbraak

Jarenlang ging dat zo door. Zowel oud-premier Johnson als Truss lukte het niet om er een oplossing voor te vinden. Nu is er een doorbraak. De huidige Britse premier Sunak heeft namelijk samen met de Europese Unie een nieuw plan voor de afspraken opgesteld. Goederen die als eindbestemming Noord-Ierland hebben, hoeven niet meer door tijdrovende en ingewikkelde controles. Voor goederen die vanuit het VK naar Ierland moeten, blijft de douanecontrole in Noord-Ierland wel bestaan.

Stemmen

Of de nieuwe afspraken doorgaan, is nog niet zeker. Daar moet het Britse parlement eerst nog over stemmen.