Hoe wordt honing gemaakt?

Dieren en planten
honing

Honing wordt door bijen gemaakt, maar hoe doen zij dit? Willem Wever zoekt het uit.

Het begin

Het begint allemaal in een bloemenveld. Honingbijen zuigen nectar uit bloemkelken. Met de nectar in hun honingzak vliegen ze terug naar de bijenkorf. Daar zuigen werkbijen de nectar op en kauwen erop. Daardoor verandert de suiker die in de nectar zit glucose en fructose. Dan spuiten bijen de nectar in de honingraten.

De honingraten 

De honingraten hebben ze gemaakt van bijenwas. Met hun vleugels wapperen ze de nectar droog. Wat overblijft is dikke, stroperige honing. Elke met honing gevulde cel wordt afgedekt met een propje bijenwas. Dan komt de imker (de bijenhouder) in actie. De imker haalt de honingraten uit de bijenkast.

Honingfabriek 

In de honingfabriek worden de honingraten één voor één door een machine gehaald. De machine schaaft de waslaag van de cellen die vol met honing zitten. De laatste restjes doen ze met de hand. Dan gaan de honingraten in een soort centrifuge. Door het ronddraaien wordt alle honing uit de cellen geslingerd. Daarna wordt de honing gezeefd, om de laatste restjes bijenwas eruit te halen.

De honging is klaar

Nu kan de honing in de pot. Sommige bijenkasten hebben kleinere honingraten, waar de honing gewoon in kan blijven zitten. De raat wordt in stukken gesneden met een warm mes. Dan komt de was om de honing heen te zitten en loopt de honing er niet uit. Deze honing kun je met raat en al eten. Van de bijenwas wordt van alles gemaakt: kaarsen, meubelwas, lippenstift en nog veel meer. Wist je dat één bijenkast ruim drie kilo honing per dag kan opleveren?

Bron: SchoolTV Beeldbank

Weet je ook...
Hoe een bij de weg naar huis weet?
Of hommels kunnen steken?