Wat doet de voorzitter van de Tweede Kamer?

De maatschappij
Berg camera's

De voorzitter van de Tweede Kamer is een van de 150 leden van de Tweede Kamer. Hij/zij is verkozen om de vergaderingen van de Tweede Kamer te leiden.

Takenpakket

De voorzitter van de Tweede Kamer heeft het best druk. Naast de gewone taken van een gewoon Kamerlid, zijn er ook nog de taken van de voorzitter. De voorzitter opent en sluit de vergaderingen, en misschien wel het belangrijkst, de voorzitter bepaald wie wanneer mag praten. Zo wordt voorkomen dat het een kippenhok wordt! De voorzitter is onpartijdig.

Lees ook: Hoe wordt een wet gemaakt?

Praatpaal

Wist je dat Kamerleden niet direct tegen elkaar mogen praten tijdens een debat? Dat doen ze via de voorzitter. Op die manier kunnen ze niet boos worden op elkaar, omdat er toch tegen de voorzitter wordt gepraat.

Vertegenwoordiger

De voorzitter is ook de vertegenwoordiger van de Tweede Kamer bij ceremonies, bezoeken van staatshoofden en andere belangrijke gelegenheden.

Lees ook: Wat is discriminatie precies?

Nog meer

Verder speelt de voorzitter ook nog een belangrijke rol bij het vaststellen van de begroting van de Tweede Kamer, het aannemen van personeel en het maken van de politiek agenda. Dat hoeven ze gelukkig niet alleen te doen. De voorzitters hebben een team onder zich dat ze ondersteund!

Meer weten…

Frans Weisglas is oud-voorzitter van de Tweede Kamer van 2002 tot 2006. Nadia en Jetske lopen een dagje met hem mee om te kijken wat hij allemaal doet op een dag.