Hoe wordt een foto gemaakt?

Wetenschap & Techniek
Fotocamera

Geen rolletjes

Tegenwoordig maken de meeste mensen foto’s met een digitale camera. Handig, want je hebt geen rolletjes meer nodig en je kunt de foto meteen bekijken. Maar hoe werkt zo’n digitale camera?

Opslagmedia

Bij een ouderwetse fotocamera (analoge camera) komt de foto op een film te staan. Bij een digitale camera is dit niet zo. De foto wordt vastgelegd op opslagmedia (zoals een geheugenkaart). Behalve een lens hebben digitale en analoge camera’s weinig met elkaar gemeen. In de meeste analoge camera’s zit een diafragma en een sluiter. Dat is bij een digitale camera niet nodig.

Sensor

In een digitale camera zit een lichtgevoelige sensor chip. De chip zet binnenvallend licht meteen om in digitale signalen. Omdat de grote hoeveelheid signalen niet allemaal tegelijk kunnen worden omgezet op het moment dat je de ontspanknop indrukt, zit er een slim programma op je camera dat de gegevens, die je nog mist, uitrekent.

Opslaan

Daarna wordt de foto verplaatst naar het geheugen van de camera om daar te worden opgeslagen. Je kunt de foto’s van de geheugenkaart afhalen en laden op je computer. Je kunt de foto’s bewerken en de leukste foto’s af laten drukken.