Veel chaos rondom de Klassieker tussen Ajax en Feyenoord

De wedstrijd tussen Ajax en Feyenoord van afgelopen zondag heeft tot een hoop rumoer en chaos in de voetbalwereld geleid. Wat is er aan de hand?

De wedstrijd is definitief gestaakt
© ANP

Wat is er gebeurd?

Zondagmiddag speelden Ajax en Feyenoord de Klassieker in Amsterdam. De sfeer zat er goed in bij de Ajacieden. Maar al snel maakte Feyenoord er 0-3 van. De sfeer sloeg om. Boze supporters gooiden vuurwerk op het veld, waardoor de wedstrijd vlak voor de rust tijdelijk werd stilgelegd. Even later ging de wedstrijd toch weer door, maar in de 55e minuut werd er weer vuurwerk gegooid. Toen werd de wedstrijd helemaal gestaakt.

En toen?

Honderden Ajax-supporters stormden naar de hoofdingang van het stadion. Een klein groepje relschoppers brak de hoofdingang open en stormde naar binnen. Buiten het stadion gooiden supporters met bakstenen naar de politie. Veel Ajacieden zijn boos op hun club, die er slecht voor staat in de competitie. De topclub staat niet in de top, maar op plek dertien. De politie moest hard ingrijpen en gebruikte onder andere traangas. Er zijn vijftien mensen aangehouden en twee politieagenten gewond geraakt.

Wat gebeurt er nu?

De KNVB heeft maandag besloten dat de Klassieker op woensdag zonder publiek uitgespeeld zal worden. Daar is Ajax niet blij mee, want op die dag zouden ze eigenlijk al een inhaalwedstrijd tegen FC Volendam spelen. En ook Feyenoord is niet blij. Zij zien het uitspelen van de wedstrijd helemaal niet meer zitten. Ajax laat weten dat ze in gesprek willen met voetbalbond KNVB en de Eredivisie.