Wereld Toilet Dag roept op tot openbare toiletten tijdens coronacrisis – 19 November 2020

Jaarlijks op 19 november vraagt Wereld Toilet Dag wereldwijd aandacht voor problemen rondom sanitaire voorzieningen. Door de coronacrisis signaleert de organisatie dit jaar een nijpend tekort aan openbaar toegankelijke toiletten, zowel in grote steden als in buitengebieden. Daarom op deze dag de oproep aan gemeenten, bedrijven en horeca om toiletten beschikbaar te stellen.

Doordat winkels open zijn, maar horeca gesloten, is in stadcentra een groot probleem ontstaan rondom sanitaire voorzieningen. En ook in buitengebieden, waar mensen fietsen of wandelen, is door sluiting van horeca geen mogelijkheid om gebruik te maken van een toilet. Dit raakt vooral kwetsbare mensen in de samenleving, zoals ouderen, gehandicapten, ouders met jonge kinderen en mensen met maag-, lever-, darmproblemen. Van de laatste groep telt Nederland er ruim twee miljoen. Deze mensen durven veelal het huis niet meer uit.

Volgens het RIVM vindt besmetting met het coronavirus niet of nauwelijks plaats op toiletten waar de hygiëne en de coronamaatregelen in acht genomen worden. Dit vormt dus geen struikelblok. Michael Bartelet, als oprichter van 123toilet.nl betrokken bij Wereld Toilet Dag, laat weten: “Juist in deze moeilijke tijd is het belangrijk dat mensen – binnen de geldende maatregelen – naar buiten kunnen. Er zijn wel lokale initiatieven, maar dit moet breder gedragen worden. Daarom roepen we op Wereld Toilet Dag zowel de horeca als de politiek op toiletten beschikbaar te stellen. Het mes snijdt bovendien aan twee kanten. Want mensen die onbezorgd kunnen toiletteren, zijn vaak bereid om daar een kleine vergoeding voor te geven.”

Wereld Toilet Dag (WTD) is een jaarlijks evenement dat op 19 november wordt gevierd en is officieel erkend door de Verenigde Naties (VN). De dag richt zich op het belang van goede sanitaire voorzieningen en voor toegang tot schone en veilige toiletten voor iedereen. Onder anderen sterren als Matt Damon hebben zich aan de organisatie verbonden. Wereld Toilet Dag bestaat sinds 2001. Meer informatie is te vinden op www.wereldtoiletdag.nl.

Elk jaar is het op 19 november officieel Wereld Toilet Dag. Op deze dag (gesteund door de VN) wordt extra aandacht gevraagd dat 2,4 miljard mensen niet beschikken over normale sanitaire voorzieningen. Jaarlijks sterven 800.000 jonge kinderen aan diarree, per dag 2.200 kinderen, zo’n 70 volle schoolklassen per dag!

Toiletten helpen!
Met schoon drinkwater, zeep, toiletten en informatie zijn deze kinderen simpel te redden. Voor ons is diarree een vervelende aandoening. Als je echter niet beschikt over de juiste sanitaire voorzieningen wordt het dodelijk. Mede door de grote besmettelijkheid is het in de Sahara en Zuid-Azië zelfs een van de belangrijkste doodsoorzaken voor kinderen van 5 jaar en jonger. Lees meer >>>

Doelstelling
Het doel van Wereld Toilet Dag is om media, bedrijfsleven, hulporganisaties en consumenten samen te brengen, aandacht te vragen voor het probleem en iedereen in actie te krijgen. Wereld Toilet Dag is wereldwijd uitgegroeid tot een belangrijk platform om deze boodschap uit te dragen.

Wat kun je doen?
Verschillende hulporganisaties zetten zich in voor betere sanitaire voorzieningen in derde wereld landen. Bekijk hier op de site wie dit zijn en meld je aan. Organiseer je zelf een actie? Laat het ons weten en meld je hier bij ons aan!

Oplossing

In de verkeerde situatie is ontlasting een bron van besmettelijke infecties met diarree en sterfgevallen tot gevolg. In de goede omstandigheden kan ontlasting juist een voedingsbodem zijn en dienen als mest voor landbouw. Door deze situatie om te keren veranderd de levenssituatie zo aanzienlijk dat 1 euro direct 5 euro waard is en oplevert. Kortom: Dit kunnen en moeten wij aanpakken!

De wereld toilet dag wordt ondersteund door 123 Toilet  – groothandel in Schoonmaakmiddelen en toiletartikelen.

wereld_toilet_dag

Let’s give a shit!