Documentatiecentrum

Onthouden en vergeten

Onthouden en vergeten doe je met je geheugen. Je geheugen heb je nodig als je een toets maakt op school of als je een gedicht wilt opzeggen. Meestal denk je er niet bij na, want je geheugen werkt vanzelf. Pas als je iets bent vergeten of als het moeite kost om je iets te herinneren, merk je dat je een geheugen hebt. Je geheugen lijkt een beetje op een bibliotheek. Alle herinneringen hebben een eigen plek. Zo kun je alles makkelijk terugvinden als je het nodig hebt. In een opgeruimde bibliotheek is het gemakkelijker zoeken dan in een rommelige bibliotheek.

Een vergeten herinnering lijkt op een boek dat op een verkeerde plank is teruggezet.

Hersenen

Het geheugen in een onderdeel van de hersenen. Die zitten in je hoofd en zijn ongeveer zo groot als twee vuisten tegen elkaar aan. De hersenen bestaan uit zo'n 100 miljard zenuwcellen. Die zijn allemaal met elkaar verbonden. Het lijken draadjes die met elektrische stroompjes informatie aan elkaar doorgeven. De hersenen bestaan uit verschillende delen. Er is een deel dat ervoor zorgt dat je kunt lopen. Een ander deel is voor de spraak en andere functies van je lichaam. Je geheugen wordt gevormd door verschillende delen van je hersenen die samenwerken.

Het onthouden van dingen die je hebt meegemaakt, gehoord of gelezen, doe je meestal vanzelf. Alle informatie die je tegenkomt, sla je ergens in je hoofd op. Ook dingen waar je niets aan hebt. Toch raakt je hoofd nooit 'vol'. Er is ontzettend veel ruimte in je geheugen. Sommige dingen onthoud je je hele leven. Andere dingen vergeet je na verloop van tijd. Er zijn dingen die je maar heel even hoeft te onthouden. Die stop je in je korte-termijngeheugen. Het telefoonnummer van een ander bijvoorbeeld. Dat kun je ongeveer een halve minuut onthouden. Als je het nummer niet direct nodig hebt, kun je het beter opschrijven, anders moet je het opnieuw opzoeken. Je eigen telefoonnummer onthoud je veel langer.

Ezelsbruggetjes kunnen je helpen om iets langer te onthouden. TV-TAS bijvoorbeeld, zijn de beginletters van de Waddeneilanden.

Baby's en kleine kinderen hebben een goed geheugen voor het gezicht en de stem van hun ouders. Toch herinner je je later niets meer uit je babytijd. Meestal beginnen je herinneringen vanaf je derde of vierde jaar. Tussen je zesde en je elfde is je geheugen op zijn best. Dan leer je dingen die je de rest van je leven nodig hebt, zoals lezen en schrijven. Je kunt dan ook heel goed vreemde talen leren. Hoe ouder je wordt, hoe moeilijker het is om iets nieuws te leren.

Tijdens een spelletje Memory kun je testen wie het beste geheugen heeft.

Details en informatie

  • Titel: Onthouden en vergeten
  • Auteur(s): Moniek van Zijl
  • Nummer: JC123
  • Niveau: 3
  • Siso: J 415.4
123movies