Sluiten

Spreekbeurt koningspython

Hier lees je meer over het verblijf, de verzorging en de voeding van de koningspython. Handig als je een spreekbeurt over de koningspython gaat houden!

Maak kennis met de koningspython

Hoe ziet de koningspython eruit?

Een koningspython wordt meestal tussen de 90 en 120 centimeter lang, maar heel soms kan een vrouwtje tot wel 2 meter lang worden. Het mannetje is korter en slanker dan het vrouwtje en heeft een kleinere kop. Je ziet bij het mannetje duidelijker de sporen van achterpoten halverwege zijn lichaam en hij heeft een bredere staartbasis. Pythons zijn dik, gespierd en massief. Hun kop is relatief groot, plat en peervormig en je ziet een duidelijke overgang naar de hals. Een koningspython is donkerbruin tot zwart met geelbruine vlekken. Gekweekte dieren zijn ook nog in verschillende andere kleuren te krijgen, van roodbruin tot geel en zelfs ook albino (wit met rode ogen). Hun buik is altijd gebroken wit tot lichtgrijs. Koningspythons worden 20 tot 30 jaar oud.

Hoe leeft de koningspython?

De koningspython leeft in West-Afrika, onder andere in Gambia, Ghana, Nigeria, Senegal, Benin en Togo. Daar vind je hem in drogere gebieden zoals grasvlakten en bossen, maar wel altijd in de buurt van water. Hij beweegt zich vooral op de grond, maar hij wil ook nog wel eens een boom in klimmen. De koningspython is een nachtdier, overdag kruipt hij weg in donkere plekken. ’s Nachts jaagt hij: hij wurgt zijn prooi en laat die daardoor stikken voordat hij hem opeet. De python heeft ogen waarmee hij goed in het donker kan zien, bovendien voelt hij de warmte van zijn prooi en kan hij heel goed ruiken.

Voortplanting

Koningspythons kunnen jongen krijgen als ze ongeveer drie jaar zijn. Als de temperatuur zakt tot 20 graden en de koningspython stopt met eten, begint de paartijd. Normaal leven de dieren in hun eentje, maar nu zoeken ze een partner om mee te paren. Zo’n 70 dagen na de paring legt het vrouwtje ongeveer zes eieren. Een groot deel van de zwangerschap eet ze niet en halverwege zal ze ook nog een keer vervellen. Een pasgeboren jong moet meteen voor zichzelf zorgen, zijn moeder kijkt niet meer naar hem om. Net uit het ei gekomen koningspythons zijn ongeveer 30 centimeter lang. Ze eten niet tot hun eerste vervelling en groeien ongeveer dertig centimeter per jaar tot ze volwassen zijn.

Bijzonderheden over de koningspython

Koop het liefst een gekweekt dier. Dieren die uit het wild zijn gevangen, hebben vaak parasieten en ziektes bij zich en zijn erg gevoelig voor stress. Ook zijn ze wilder en daardoor veel lastiger.

Voor koningspythons heb je speciale papieren nodig: de CITES-papieren. CITES regelt de internationale handel in bedreigde dieren en planten. Vraag bij aankoop om deze papieren.

Niet elke dierenarts kan een python behandelen. Ga daarom op tijd op zoek naar een specialist en wacht niet tot het dier iets mankeert.

Gezonde koningspythons vervellen meerdere keren per jaar. Dit hoort niet langer dan een paar uur te duren. Ook de huid over hun ogen vervelt. Daarbij wordt het doorzichtige huidlaagje eerst ondoorzichtig melkachtig of blauw, alsof de slang een bril op heeft. Hij ziet op dat moment minder goed en kan daardoor wat angstig zijn en eerder bijten.

Verzorging van de koningspython

een verblijf voor de koningspython

Het terrarium van een slang moet zo groot zijn dat het dier zich helemaal uit kan strekken. Als hij dit niet kan doen, dan krijgt hij stress, kunnen er gedragsproblemen ontstaan en heeft hij meer kans om ziek te worden. Wil je graag een slang, dan moet je dus eerst goed bedenken of dit wel haalbaar is. Een koningspython wordt 1 tot maximaal 2 meter lang. Hebben jullie in huis de ruimte voor een voldoende groot terrarium?

Koningspythons kunnen het beste in hun eentje gehouden worden. Wil je er toch meer houden, kies dan voor een mannetje en een vrouwtje. Zorg dan ook voor een extra groot terrarium met minstens twee schuilplaatsen, zodat ze voor elkaar kunnen wegkruipen.

Zorg dat de achter- en zijwanden dicht zijn. Op de bodem kun je beukensnippers, bark en droge humus gebruiken. Krantenpapier kan ook, maar dat is onnatuurlijk en moet dagelijks worden ververst. Zorg verder altijd voor een waterschaal waar de slang in zijn geheel in kan liggen, één of twee stevige klimtakken en schuilplaatsen. De temperatuur van het water moet altijd 22 tot 26 graden zijn. Plaats wat (kunst)planten en stukken drijfhout of (kurk)schors, die de slang ook voor zijn vervelling kan gebruiken.

Overdag moet het in het terrarium 27 tot 32 graden zijn, ’s nachts 23 tot 27 graden. Gebruik een of meer warmtespots. Zorg dat de slangen die niet kunnen aanraken, anders kunnen ze ernstige brandwonden oplopen. Omdat koningspythons nachtdieren zijn, hoeft het licht in het terrarium niet bijzonder te zijn: een gloeilamp is goed voor een klein terrarium. Bij een groot terrarium kun je daglichtbuizen gebruiken: deze geven minder warmte af en geven licht dat lijkt op echt zonlicht. De verlichting mag twaalf tot veertien uur per dag branden.

Houd de luchtvochtigheid tussen de 50 en 70 procent, dat is de gemiddelde luchtvochtigheid in Nederlandse huizen. Met een vochtigheidsmeter (hygrometer) kun je dit in de gaten houden.

wat eet een koningspython

Koningspythons eten muizen of jonge ratten. Je kunt deze ingevroren kopen bij terrariumspeciaalzaken. Ontdooi de dieren ruim op tijd, anders eet de python ze niet. Ontdooi de prooidieren nooit in de magnetron; daardoor kan het voedsel eerder bederven en daar kan de slang erg ziek van worden!

Geef het voer met een voertang of pincet, nooit met de blote hand! Je wilt namelijk niet dat de slang per ongeluk denkt dat jouw hand een prooi is.

Jonge pythons moeten gevoerd worden met jonge muizen. De eerste drie maanden mogen ze hoogstens twee muizen per week krijgen, daarna iedere twee weken drie muizen. Als ze 6 tot 8 maanden zijn, kunnen ze een volwassen muis of jong ratje per week eten. Het beste tijdstip om te voeren is ’s avonds net voordat het licht uit gaat.

een koningspython verzorgen

Zorg voor een goede temperatuur en vochtigheid in het terrarium en houd het goed schoon. Iedere dag moeten de voedselresten en de mest weggehaald worden en moet de slang schoon water krijgen. Elke twee maanden moet het hele terrarium schoongemaakt worden en moet de bodembedekking vervangen worden. Als het terrarium ontsmet moet worden, dan heb je speciale middelen die je bij de dierenspeciaalzaak of dierenarts koopt.

Houd je python goed in de gaten: hij mag niet te dik worden, moet een mooi rond lichaam hebben en heldere ogen, een schone neus en bek en hij moet goed ademen. Een slang die alert en nieuwsgierig is en zich stevig maar voorzichtig om je hand wikkelt, is gezond. Twijfel je aan zijn gezondheid, ga dan naar de dierenarts.

Is de koningspython een huisdier voor jou?

Nee! Je kunt deze wurgslang nooit zonder toezicht van je ouders houden. Maar ook zij moeten heel goed weten waar ze aan beginnen en zich dus heel goed laten informeren. Slangen zijn geen knuffeldieren, ze zijn alleen om naar te kijken.

Wat wel en wat niet!

NIET…je gezicht vlakbij de slang houden: koningspythons bijten bijna nooit, maar als ze het doen kunnen ze je flink pijn doen!

WEL… heel goed je handen wassen als je met de slang of het terrarium bezig bent geweest. Een slang kan bacteriën bij zich dragen, waar mensen ziek van kunnen worden.

NIET… de slang storen als hij aan het vervellen is. Hij is dan kwetsbaar en zal eerder bijten.

WEL… zorgen voor een knusse, donkere en vochtige legbox met een laagje vochtig vermiculiet, turfmolm of veenmos op de bodem voor vrouwtjes die eieren moeten leggen.

Leuke weetjes over koningspythons

Soms eet een koningspython een paar maanden niets. Zolang hij niet mager wordt en in goede conditie blijft, geeft dit niet.

De koningspython ruikt niet alleen met zijn neus, maar ook met een orgaan dat bestaat uit putjes in het dak van zijn bek. Met zijn tong duwt hij geurdeeltjes naar dit orgaan toe. Ook ‘voelt’ hij in het donker met zijn bovenlip de warmte van prooien.

Bij gevaar rolt de python zich ter bescherming op als een bal met de kop in het midden. Hierdoor wordt hij ook wel ‘balpython’ genoemd.

In de dierentuin van Philadelphia (Amerika) is ooit een koningspython 47 jaar oud geworden.