Wat gebeurde er tijdens de Bijlmerramp?

Dertig jaar geleden stortte een vliegtuig neer in de Amsterdamse wijk de Bijlmer. Het was het grootste vliegtuigongeluk ooit in Nederland. Wat gebeurde er die dag?

Wat gebeurde er tijdens de Bijlmerramp?

Op 4 oktober 1992 kreeg een vrachtvliegtuig van de Israelische maatschappij El Al problemen. Het vliegtuig verloor twee motoren en de rechtervleugel ging kapot in de lucht. Het lukte de piloot daarom niet meer om een noodlanding te maken. Het toestel stortte neer op twee flats in Amsterdam.

Ramp

Er brak een grote brand uit in de flats. Brandweer en andere reddingswerkers kwamen naar de plek van de ramp. Door het ongeluk raakten honderden mensen gewond en kwamen 43 mensen om het leven. Dat waren onder andere de bemanning van het vliegtuig en bewoners van de flats. Er overleden ook 16 kinderen.

Herdenking

De ramp wordt elk jaar herdacht in de Bijlmer. Dat gebeurt bij 'de boom die alles zag'. Die boom bleef overeind op de plek waar het ongeluk gebeurde. Dit jaar wordt er een stille tocht georganiseerd en worden er kransen gelegd. Burgemeester Femke Halsema zal een toespraak houden.

Foto: ANP / Robin Utrecht