Nederland heeft er een nieuw eilandje bij

Sinds dit weekend heeft Nederland er een stukje land bij. In het Markermeer ligt namelijk een nieuw eilandje. Het is de eerste van de vijf stukjes land die Nederland erbij krijgt.

Door Redactie
Nederland heeft er een nieuw eilandje bij

Tussen Enkhuizen en Lelystad vind je het Markermeer. In die enorme plas water worden op dit moment allemaal eilandjes gemaakt. Die worden er speciaal opgespoten, met klei uit de bodem van het meer.

Het nieuwe natuurgebied gaat de Marker Wadden heten. Het zal bestaan uit vijf eilanden, ter grootte van twintigduizend voetbalvelden. Dit weekend mocht Martijn Van Dam, de staatssecretaris van Economische Zaken, als eerste een eilandje op. Hij beloofde meteen vier miljoen euro extra te geven voor het maken van de eilandjes.

Marker Wadden

Volgens organisatie Natuurmomenten zijn de stukken land hard nodig. Omdat het Markermeer voor een groot deel omring is door dijken, zijn er weinig zandbanken en ondiepe plekken. Daardoor is er weinig eten voor de vogels en vissen in het Markermeer.

De vijf eilandjes moeten de natuur weer laten opbloeien. In 2020 moeten alle vijf de natuurgebieden er liggen. Alleen op het grootste eiland kun je straks als mens rondlopen: de anderen zijn toch echt voor de dieren!

De Marker Wadden
Zo moeten de Marker Wadden eruit komen te zien. Beeld: Natuurmonumenten