Wie was Prigozjin?

In Rusland is gisteren een vliegtuig neergestort. Waarschijnlijk zat onder andere Jevgeni Prigozjin aan boord. Hij was de leider van de Russische leger-groep Wagner.

Prigozjin
© Getty Images

Wat is er gebeurd?

Gisteren crashte een privévliegtuig. Aan boord waren zeven passagiers en drie bemanningsleden, waarschijnlijk was ook Wagner-leider Prigozjin aan boord. Hij is waarschijnlijk overleden, maar zijn overlijden is nog niet officieel bevestigd.

Wat is Wagner?

Wagner is een huurlingenleger. Normaal is een leger van de staat, maar een huurlingenleger is dat niet. Zulke groepen worden soms ingehuurd zodat landen ergens kunnen vechten, zonder dat ze officieel worden ingezet. Wagner vocht op die manier in Oekraïne.

Wie was Prigozjin?

Hij was de leider van Wagner. Prigozjin had vaak kritiek op Rusland. Hij vond dat Wagner niet genoeg werd gesteund en dat ze niet genoeg wapens kregen van Rusland. In juni begon hij met Wagner een opstand tegen de militaire leiders in Rusland. De Russische president Poetin was daar woedend over en na onderhandelingen trok Wagner zich weer terug.

Wat gaat er nu met Wagner gebeuren?

Aan boord van het vliegtuig was ook de oprichter van Wagner, Dmitri Oetkin. Twee belangrijke personen uit Wagner zijn dus waarschijnlijk overleden. Maar het is nog niet duidelijk wat er nu met Wagner gaat gebeuren.

Bekijk ook deze video van Polina in Oekraïne.