Sluiten

Spreekbeurt betta

Hier lees je meer over het verblijf, de verzorging en de voeding van de betta. Handig als je een betta wilt hebben, maar ook als je een spreekbeurt over de betta gaat houden!

Maak kennis met de betta

Hoe ziet de betta eruit?

De betta, die ook wel bekend is als Siamese kempvis, behoort tot de familie van de labyrintvissen. In de natuur is hij roodachtig met groen van kleur en zijn de vinnen afgerond en korter dan de vissen die je hier in de winkel koopt. In gevangenschap worden betta’s in allerlei felle kleuren en bijzondere kleurtekeningen gekweekt. Ook zijn de vinnen van de mannetjes veel langer en hebben ze bijzondere staarten. Het mannetje wordt ongeveer zes centimeter lang, het vrouwtje iets kleiner. Mannetjes hebben lange, opvallende vinnen. De vrouwtjes hebben korte vinnen en zijn minder fel gekleurd. Betta’s worden ongeveer drie jaar oud.

Hoe leeft de betta ?

Betta’s zijn zoetwatervissen die leven in Zuidoost-Azië. Ze kunnen in helder en in troebel (sloot)water leven. Ze houden van warm, stilstaand water waar veel muskietenlarven te vinden zijn, die ze van het wateroppervlak zuigen en opeten. Betta's zijn meestal vriendelijke dieren, maar dat geldt niet voor de mannetjes onderling. Die kunnen erg hard met elkaar vechten, vooral als ze in de paartijd hun gebied (territorium) verdedigen.

Voortplanting

Mannetjes zetten de deksels van hun kieuwen wijd om indruk te maken op elkaar en op de vrouwtjes. Het mannetje bouwt een schuimnest van luchtbelletjes en stukjes plant aan het wateroppervlak. Als het nest klaar is, komt het vrouwtje erbij en paren ze. Dat kan wel zes uur duren. Het vrouwtje legt een paar honderd eitjes die door het mannetje bevrucht worden. Daarna duwt hij met z’n bek de eitjes het nest in. Het mannetje jaagt het vrouwtje weg en zorgt verder voor de eieren. Na ongeveer 36 uur komen de eieren uit en na een dag of twee zwemmen de jongen alweer vrij rond.

Bijzonderheden over de Betta

Van de betta kun je maar één mannetje per aquarium houden. Meerdere mannetje gaan zeker met elkaar vechten. Doe ook geen vrouwtjes bij een mannetje want hij kan de vrouwtjes ook aanvallen. Eén betta per aquarium is het beste. Je kunt een paar andere vissen bij de betta houden, maar niet alle soorten. Vraag de dierenwinkel om advies.

Labyrintvissen, zoals de betta, hebben net als alle vissen kieuwen om mee te ademen, maar ze hebben ook nog het labyrint. Dat zijn luchtkamers aan allebei de kanten van de kop. De vis hapt lucht aan het wateroppervlak en houdt die vast in de labyrintkamers. Zo krijgt hij ook in vies water voldoende zuurstof.

Verzorging van de betta

een verblijf voor de betta

Je hebt voor 1 betta een aquarium nodig van 40 tot 60 cm lang. Zorg dat er genoeg verse lucht is, niet alleen in het water maar ook erboven. Maar er moet wel een dekruit op het aquarium, anders wordt de lucht boven het water te koud. Om de watertemperatuur tussen 24 en 30 graden te houden, gebruik je een verwarmingselement en een warmteregelaar (thermostaat). De zuurgraad van het water moet tussen 6,5 en 7,5 liggen en de hardheid moet ongeveer 10 DH zijn. Het water mag niet hard stromen! Met een waterfilter houd je het water schoon en met een goede verlichting kun je zorgen dat er iedere dag minstens twaalf uur licht is.

Veel planten zijn belangrijk: ze zorgen voor demping van het licht, zijn mooi, zorgen voor schuilplaatsen en helpen de waterkwaliteit goed te houden. Zorg wel dat niet het hele oppervlak van het water bedekt is met drijfplanten, want de betta moet er kunnen adem happen en eten. Geef de betta ook een paar andere schuilplekken zoals van hout of steen. Gebruik donkere bodembedekking zodat je de kleuren van de vissen goed ziet. Ook voelen vissen zich niet veilig in een aquarium waar je helemaal doorheen kunt kijken. Neem dus een aquarium met een achterwand en doe er planten in om tussen te schuilen.

wat eet de betta

Betta’s eten liefst levende muggenlarven, watervlooien of tubifex (kleine wormpjes), maar ze lusten ook speciaal betta droogvoer. Je kunt ook diepvriesvoer geven, dat je eerst moet laten ontdooien. Voer twee of drie keer per dag een klein beetje, en geef een portie die de vissen in één tot twee minuten op hebben. Af en toe iets anders voeren is belangrijk voor de gezondheid van de vissen. Jonge kempvissen kun je vloeibaar voer geven. Let op, betta’s eten ook kleine visjes, zoals hun eigen jongen of jongen van andere vissen.

een betta verzorgen

Kijk elke dag even goed of je vissen nog gezond zijn en let dan vooral op de huid, de vinnen en hoe ze zwemmen. Houd ook de temperatuur van het water in de gaten. Haal elke dag met een schepnetje resten voer en dode planten uit het water. Maak regelmatig het waterfilter schoon en ververs om de week ongeveer een derde van het water. In de dierenspeciaalzaak kun je spulletjes kopen om de kwaliteit van het water te testen, bijvoorbeeld de zuurgraad en de hardheid. Het glas van het aquarium moet ook af en toe schoongemaakt worden. Dat kan met een krabber, filterwatten of een magneetveger. Gebruik schoonmaakspullen zoals emmertje en schepnetje alleen voor het aquarium en nergens anders voor.

Is de betta een huisdier iets voor jou?

Ja, maar je hebt wel de hulp van je ouders nodig. Zorg in elk geval dat je alles weet over het goed houden en verzorgen van deze dieren en over aquariums.

Wat wel en wat niet!

NIET… de vissen onnodig storen of laten schrikken. Ga zo veel mogelijk op vaste tijden naar ze toe, daar wennen ze aan. Zet geen soorten bij elkaar die elkaar lastig vallen.

WEL… een deksel op het aquarium doen, omdat de betta’s niet tegen grote verschillen in temperatuur kunnen en zij lucht happen aan het wateroppervlak. Als de lucht boven het water kouder is dan het water zelf, kunnen ze ziek worden.

NIET… het potje van het droogvoer op de lichtkap van het aquarium laten staan, anders wordt het te warm en gaan de vitaminen verloren.

WEL… altijd je handen wassen nadat je met het aquarium bezig bent geweest. Vissen kunnen ziektes bij zich dragen waar mensen ook ziek van worden. Maar was ook je handen, zonder zeep, voor je ze in het aquarium doet!

Leuke weetjes over betta's

Een ander woord voor ‘vechten’ is ‘kempen’. Betta’s worden ook Siamese kempvissen genoemd omdat de mannetjes heel hard met elkaar kunnen vechten. Ze vechten tot één van hen wegvlucht of dood is.

De vrouwtjes van de betta kunnen strepen laten zien. Als deze van boven naar beneden lopen, wil het vrouwtje paren.