Digitale voetafdruk

06.07.2021

Alles wat je op internet zet, blijft op internet voor altijd. Dat wist je misschien al. Maar heb je enig idee wat er allemaal over jou op internet staat? Sosha zoekt uit wat er allemaal over haar op internet staat. Ze schrikt van het resultaat. Klokko biedt de Offline Living Service aan, zodat je nooit meer online hoeft te zijn.

Veilig online

Jouw digitale voetafdruk

In onze uitzending heb je kunnen zien hoeveel informatie je op het internet achterlaat. Je digitale voetafdruk worden gevormd door alle sporen die je op internet achterlaat samen te voegen. Bedrijven kunnen die gegevens gebruiken om te zien waar je woont, wat je koopt en wat je hobby’s zijn. Dan kunnen ze reclame die precies bij jou past naar jou sturen en kunnen ze zelfs voorspellen wat je binnenkort gaat kopen.

Als je sporen hebt achtergelaten, kun je die meestal niet meer veranderen of verwijderen. Dat kan jaren later nog nare gevolgen hebben. Gelukkig kun je er zelf wat aan doen. Hier een paar tips om een begin te maken aan een kleinere digitale voetafdruk.

Zoekmachines

Niet iedereen hoeft te zien wat je op internet doet. Daarom is het raadzaam om gebruik te maken van anonieme zoekmachines, zoals Ixquick of DuckDuckGo. Of surf anoniem via een privé-venster in jouw browser. Probeer ook zoveel mogelijk je cookies uit te zetten. Met cookies (kleine stukjes code die doorgeven wat je op internet doet) kunnen bedrijven zien welke pagina’s je allemaal bezoekt.

Advertenties

Word je helemaal gek van al die reclames? Vooral als je net op een webwinkel hebt gekeken en je het product ziet waar je naar hebt gezocht? Installeer dan een adblocker. Dan krijg je minder advertenties én kan de adverteerder niet meer zien welke pagina’s je bezoekt.

Sociale media profiel

Zet je profiel op sociale media op privé, zodat alleen bekenden het kunnen zien. Zo zorg je ervoor dat een vreemd iemand je foto's ongevraagd ziet. Gebruik je SnapChat? Zet dan de kaart op SnapChat uit, want iedereen kan je namelijk zien. Waar je ook bent, op elk gewenst moment.

Privacy van jezelf en van anderen

Als je een foto van jezelf online zet, onthoud dan dat-ie voor altijd bewaard blijft. Ook al verwijder je de foto van bijvoorbeeld een social media-account. Vraag om die reden altijd toestemming aan iemand voordat je een foto online plaatst of iemand tagt. Misschien willen ze niet voor eeuwig bewaard blijven.

Locatiegegevens

Zorg dat niet iedereen altijd weet waar je bent. Bedrijven vinden het super interessant om te zien hoe vaak jij boodschappen doet, of je veel fietst en waar je precies woont. Het is raadzaam om op al je apps ‘locatie tracking’ uit te zetten. Op die manier geef je niet steeds je positie door aan je provider, app-maker of de fabrikant van je telefoon. Als je een app gebruikt om een route te bepalen, dan kan het zijn dat je je locatie wel aan moet zetten. Kies dan voor ‘Bij gebruik van app’.

IMG_3A3B4C18493C-1

Apps downloaden

Zorg dat je niet stiekem wordt bespioneerd. Als je aan een app toestemming geeft om je camera of microfoon te gebruiken kan die altijd aangezet worden, ook als je de app niet gebruikt. Het is ook belangrijk om de rechten van een app te controleren. Een zaklamp-app heeft natuurlijk geen toegang nodig tot jouw adresboek. Bij zowel Android als iOS kun je per app de rechten controleren en aanpassen. Bij Android ga je naar Instellingen > Apps, bij iOS naar Instellingen > Privacy. 

Wil je er meer over weten? Kijk dan eens op Laat Je Niet Hack Maken of Mediawijsheid.nl.

Afspeellijst "Cowboys"

Een heleboel cowboys!

Beleef hier alle verhalen van de cowboys!

Afspeellijst "Klokko"

Kijk lekker allemaal Klokko's achter elkaar!

Bekijk hier alle handige uitvindingen van Klokko!