Door wie worden spellingsregels uitgevonden en waarom?

De maatschappij
een woordenboek

De spellingsregels van de Nederlandse taal worden bepaald door De Nederlandse Taalunie. Dit is een soort van mini-ministerie voor taalzaken. Twee Nederlanders en twee Vlamingen zijn verantwoordelijk voor de regelgeving rondom spelling. Hun taak is om niet de spelling zo min mogelijk te veranderen, maar wel te onderhouden.

Taal is iets heel dynamisch. Elke dag worden er nieuwe woorden verzonnen en andere woorden vergeten. Daarom wordt er elke 10 jaar een nieuwe woordenlijst gemaakt. In deze lijst staan alle officiële Nederlandse woorden en hun spelling van dat moment. Deze lijst staat geschreven in het ‘groene boekje’.

Soms zijn er wel ingrijpende veranderingen in de taal. Zo schreef je pannenkoek vroeger als pannekoek. Waarom de veranderingen worden doorgevoerd zijn niet voor iedereen altijd even duidelijk. Bij de laatste taalverandering waren veel mensen het oneens met de keuzes die gemaakt zijn. Een grote groep taalkundigen hebben toen de ‘witte spelling’ bedacht, een woordenlijst met ook alle woorden maar sommige anders geschreven. Logischer, volgens de mensen van de witte spelling.

Op school leer je de groene spelling. Dit is de enige officiële goede spelling van het Nederlands. Wist je dat je hele andere woorden leert dan je ouders vroeger? Reken maar dat hun bij het dictee nooit het woord computer, mobieltje of hyven hoefden te schrijven.