Biodiversiteit verdient rommel

Julia Staats, 31 mei 2021

Een betegelde tuin met een overkapping, verwarming, gezellige lichtjes en hier en daar een plant in een pot: een soort tweede huiskamer. Dat is gezellig voor een barbecue, maar slecht voor de plantendiversiteit en daarmee ook minder fijn voor beestjes. Zij hebben liever een verwilderde tuin met veel bloemen, kruiden, struiken en bomen. Wat valt er in die natuurlijke chaos te vinden?

Onderdeel van:

Rommelkont

Misschien verwacht je het niet, maar als jij de tuin een beetje laat verwilderen, bestaat zomaar de kans dat een egel zijn weg er naar toe vindt. Egels zijn schuwe insecteneters. Overdag slapen ze beschut in een nest van gevallen bladeren. ‘s Nachts scharrelen ze behendig over de bodem, op zoek naar rupsen, slakken, oorwormen en kevers. Deze hapjes komen af op tuinen waar veel verschillende soorten planten groeien en dode bladeren op de grond blijven liggen. Egels gebruiken de begroeiing in de tuin dus niet alleen als beschutting, maar ook als lopend buffet. Laat de bladblazer dus maar lekker in de schuur liggen.

Egels zijn overdag vaak niet te zien, maar soms laten ze wel sporen achter. Welke sporen laten ze achter? En heb jij deze wel eens gezien?

De egel houdt van een tuin met veel dode bladeren waar insecten onder leven.
Hundankbar via Pixabay | Licentie: Pixabay License

Vliegend bestrijdingsmiddel

De stekelige bewoner is niet het enige nachtdier dat blij is met een gevarieerde plantentuin. Je kunt zelfs vleermuizen je tuin in krijgen! Hoe krijg je deze bijzondere diertjes de tuin in? “Door je tuin van voedsel en nestgelegenheden voor vleermuizen te voorzien, heb je meteen een goede manier om plagen van insecten aan te pakken”, vertelt plantenonderzoeker Marco Roos van Naturalis. De gewone dwergvleermuis peuzelt ‘s nachts van de insecten die op bloemen en kruiden afkomen. En niet zo’n beetje ook. Ondanks dat deze vleermuis erg klein is, eet hij wel 300 muggen en andere kleine insecten in maar één nacht. Daar hebben wijzelf natuurlijk ook wat aan: stel je voor hoeveel muggenbulten je zou kunnen hebben als deze beestjes niet rondvlogen.

De gewone dwergvleermuis heeft ongeveer het gewicht van een suikerklontje.
Drahkrub - Wikimedia | Licentie: CC BY-SA 4.0

Wat hebben de egel en de gewone dwergvleermuis nog meer gemeen? Tip neem hier een kijkje.

Is dat niet tegenstrijdig?

Je probeert zoveel mogelijk insecten het naar de zin te maken, om daarmee een plaag van insecten tegen te gaan. Juist door een grote variatie aan bloemen, kruiden, struiken, waterplanten en bomen te laten groeien, bezoeken veel verschillende insecten je tuin. Insecten zijn namelijk erg kieskeurige planteneters. En hoe meer verschillende insecten, hoe meer verschillende insecteneters! Zo houd je de natuur mooi in evenwicht.

Ontdek het zelf: haal eens een steen weg uit je achtertuin en ontdek welke planten er vanzelf opkomen.

Biodiversiteit verdient rommel

Dit heerlijke insectenbuffet van onder andere sluipwespen, muggen, bijen en vlinders is niet alleen voor de bovenstaande zoogdieren een feest, maar ook voor veel vogels. Merels, roodborstjes, winterkoninkjes, meesjes, en nog veel meer soorten snoepen er graag van. Maak voor een drukbezochte tuin dus ruimte voor groen en laat de natuur lekker zijn gang gaan. “Biodiversiteit verdient rommel!”, benadrukt Marco.

Andreas Trepte, www.avi-fauna.info | Licentie: CC BY-SA 2.5
De winterkoning.

Kun jij ze allemaal verzamelen?

Doe je mee met insectenbingo? Sla deze foto dan op en print hem uit. Neem de Insectenbingo mee op onderzoek en ontdek ze allemaal!
Naturalis Biodiversity Center | Licentie: CC BY-NC-ND 4.0

Meer insecten in je tuin? Dat doe je met het planten van...

Kruidachtigen:

Goudsbloem, Witte dovenetel, Duizendblad, Vergeet-mij-nietje, Klaproos Margriet, Rozemarijn, Citroenmelisse, Lavendel, Marjolein, Boerenwormkruid

 

Struiken:

Kamperfoelie, Klimop, Vlier, Meidoorn, Kornoelje, Gelderse roos, Klimroos

 

Natte zones:

Kattenstaart, Pinksterbloem, Watermunt, Dotterbloem, Koninginnekruid

 

Deze onderzoekers weten hier wel wat van