Probeer op een groter scherm

Om optimaal gebruik te maken van de Aha!-vragengenerator heeft u een groter beeldscherm nodig. Probeer eens op een tablet of laptop. Better yet, het Digibord voor uw klas.

overzicht alle vragen

Welkom bij de Aha!-vragengenerator

Hier ontdekken basisschoolleerkrachten en -leerlingen hoe leuk wetenschap en technologie en Onderzoekend & Ontwerpend Leren is. Het behandelen van een vraag duurt 15 minuten. Het antwoord ontdekt de klas door een experiment uit te voeren of door een creatieve oplossing te bedenken. Na het lezen van de verklaring aan het einde van elke les zal de klas denken: ‘Aha! Zo zit dat dus.’

Op zoek naar informatie over W&T of meer lesideeën?
Je kunt hier kosteloos meer lesideeën downloaden die je kunt gebruiken voor W&T in de klas!

Voor welke groepen
De Aha!-vragengenerator is geschikt voor groepen 1 t/m 8. Tot en met groep 5 raden we aan om de vragen klassikaal te behandelen.

Benodigdheden
Voor de meeste vragen kun je gebruik maken van materialen die standaard in het klaslokaal aanwezig zijn. Je kunt de vragen filteren op benodigdheden ‘standaard in de klas’ of ‘extra’.

Privacyverklaring

Kun je zelf sneeuw maken?

kies zelf een vraag

Kun je zelf sneeuw maken?

Dit heb je nodig

  • Bakpoeder
  • Scheerschuim
  • Grote kom of schaal
1

Zo zoek je dit uit

Het zal wel weer geen witte Kerst zijn dit jaar. Maar kun je zelf eigenlijk sneeuw maken?

Doe de inhoud van een pakje bakpoeder in een kom en voeg er beetje bij beetje scheerschuim aan toe. Kneed de substantie die je dan krijgt steeds met je handen. Blijf scheerschuim toevoegen tot je een mooi, kneedbaar en een beetje poederig wit mengsel overhoudt.

2

Bespreek met elkaar

  • Wat gebeurde er?
  • Hoe denk je dat dit komt?

Aha! Zo zit dat dus...

Wat je hebt gemaakt is net echte sneeuw! Je kunt er zelfs perfecte sneeuwballen van maken of er de kerstboom mee versieren. En wat je misschien niet verwacht had: het mengsel voelt nog koud aan ook. Dat heeft te maken met een stof in het bakpoeder, waterstofcarbonaat. Als dat in aanraking komt met het scheerschuim ontstaat een reactie die ‘endotherm’ wordt genoemd. Dat betekent dat de stoffen warmte nodig hebben als ze op elkaar reageren. Die warmte halen ze uit hun directe omgeving. Het is dus niet zozeer het mengsel zelf dat kouder wordt, maar wel de lucht er omheen.