10 Jaar cel door een filmpje: wat gebeurt er in Iran?

Het ziet er vrolijk uit, maar dat is het niet. In Iran moet een stel ruim tien jaar de cel in omdat ze filmden dat ze aan het dansen waren op straat. Hoe zit dat en waarom zijn zo veel mensen boos op de regering?

Door Janine de Wit
10 Jaar cel door een filmpje: wat gebeurt er in Iran?

Om wie gaat het?

De 21-jarige modeontwerpster en influencer Astiyazh Haghighi en haar verloofde, influencer Amir Mohammad Ahmadi (22), werden in november gearresteerd nadat ze beiden een video op hun Instagram-accounts hadden geplaatst. In dat filmpje zag je de twee dansen in de hoofdstad Teheran. De tekst gaat verder na de foto van het dansje.

Foto: AFP

Waarom zijn ze opgepakt?

De regering denkt dat het koppel het filmpje heeft geplaatst als vorm van protest. Het is namelijk voor vrouwen verboden om op straat te dansen. De vrouw droeg ook geen hoofddoek, wat wel verplicht is. De twee zitten al vanaf november vast. Nu is duidelijk dat daar nog tien jaar bij komt. 

Dit koppel zei er zelf niet bij dat dit een vorm van protest is, maar veel mensen denken dat wel. Er zijn namelijk veel mensen woedend op de regering.

Waarom zijn veel mensen boos?

De Iraanse overheid heeft strenge regels bedacht voor vrouwen. Over hun kleding bijvoorbeeld. Ze moeten hun lichaam en haar bedekken, maar de vrouwen willen er meer vrijheid. Daarom gaan steeds meer mensen de straat op om te protesteren. De regering ziet die protesten als rellen.

Die protesten begonnen vorig jaar na de dood van Mahsa Amini (22). Zij werd opgepakt omdat ze haar hoofddoek niet goed zou hebben gedragen. Zij kwam daarna door politiegeweld om het leven. Inmiddels zijn duizenden betogers opgepakt. Zij kunnen zware straffen verwachten.

Iraanse vrouwen krijgen veel steun. Zo werden er al protesten in andere landen georganiseerd. Veel vrouwen knipten boos hun hoofddoek in stukken of knipten een deel van hun haar af. Daarover lees je hier meer.