Documentatiecentrum

Fair Trade

Heb je weleens op een pak chocoladehagel 'Fair Trade' zien staan? Fair trade betekent 'eerlijke handel'. De handel is niet overal eerlijk geregeld in de wereld. Mensen in verre landen moeten hard werken om producten te maken en te verbouwen voor de westerse landen. Vaak krijgen ze daar veel te weinig geld voor. Bananenboeren bijvoorbeeld, moeten hun producten verkopen via multinationals (zeg: multienèsjoonuls). Deze grote ondernemingen hebben de handel in een bepaald gebied in handen. Ze verdienen daar veel geld mee. Daarnaast moet er geld betaald worden voor opslag, vervoer en belastingen. En de supermarkt verdient ook nog aan de producten. Je begrijpt dat er dan weinig geld overblijft voor de boeren.
Gelukkig zijn er organisaties die deze mensen helpen. Ze zorgen ervoor dat de handel eerlijk geregeld wordt en dat de boeren een goede prijs voor hun producten krijgen. Daardoor hoeven de kinderen niet meer te werken en kunnen ze naar school gaan.


© Ivan & Ilia, Maastricht

Voor een kilo bananen waarvoor jij 2 euro betaalt, krijgt de bananenboer maar 14 eurocent.

Hoe werkt het?

Er zijn steeds meer fairtrade-producten te koop. Je herkent ze aan het logo van 'Fair Trade International'. Dit is een import-organisatie. Ze koopt producten in het buitenland en verkoopt die in Nederland. Een bekende organisatie is Stichting Max Havelaar. Die helpt boeren en andere producenten. Bijvoorbeeld door hen te leren welke producten de mensen in het Westen graag kopen. En aan welke eisen deze producten moeten voldoen. Een van die eisen is dat ze niet gemaakt mogen worden door kinderen.
Hoe weet je nu zeker dat een product écht fair trade is? Daarvoor bestaan er keurmerken. Als er zo'n keurmerk op het product staat, weet je dat het is goedgekeurd. Nederlandse ondernemers die handelen met boerenorganisaties in het buitenland én een keurmerk willen, moeten zich aan bepaalde afspraken houden. Zo mogen zij alleen producten kopen van bedrijven die goed met hun arbeiders en met het milieu omgaan.
Stichting Max Havelaar wil dat zo veel mogelijk mensen weten wat fair trade is. Daarom maakt ze reclame en voert ze campagnes. Zoals de katoencampagne. De stichting vertelt dat er verschil is in 'foute' en 'goede' katoen. De foute katoen komt van boeren die onder slechte omstandigheden en voor weinig geld moeten werken.


© Peter Beemsterboer/Studio Imago

Op producten die je in de supermarkt koopt, staat allerlei informatie. Zo kun je ook zien of het voldoet aan de eisen voor het keurmerk van fair trade.

Wat kun jij doen?

Als jij ook iets wilt doen, kun je bijvoorbeeld een stukje schrijven voor de schoolkrant. Daarin kun je uitleggen dat fairtrade-producten iets duurder zijn doordat boeren er een goede prijs voor krijgen. Maar je kunt ook activiteiten organiseren om fair trade bekender te maken. Als je een verjaardagscadeautje wilt kopen, kun je ook eens in een wereldwinkel gaan kijken. In zo'n winkel verkopen ze allerlei spullen die in kleine bedrijfjes in derde-wereldlanden worden gemaakt. Je kunt er veel verschillende producten kopen. Van tassen tot sieraden. En van speelgoed tot hangmatten. Er zijn ongeveer vierhonderd wereldwinkels in Nederland. Misschien is er ook één bij jou in de buurt.

Details en informatie

  • Titel: Fair Trade
  • Auteur(s): Inge van der Veen
  • Nummer: IC285
  • Niveau: 3
  • Siso: J 372.33
123movies