Probeer op een groter scherm

Om optimaal gebruik te maken van de Aha!-vragengenerator heeft u een groter beeldscherm nodig. Probeer eens op een tablet of laptop. Better yet, het Digibord voor uw klas.

overzicht alle vragen

Welkom bij de Aha!-vragengenerator

Hier ontdekken basisschoolleerkrachten en -leerlingen hoe leuk wetenschap en technologie en Onderzoekend & Ontwerpend Leren is. Het behandelen van een vraag duurt 15 minuten. Het antwoord ontdekt de klas door een experiment uit te voeren of door een creatieve oplossing te bedenken. Na het lezen van de verklaring aan het einde van elke les zal de klas denken: ‘Aha! Zo zit dat dus.’

Op zoek naar informatie over W&T of meer lesideeën?
Je kunt hier kosteloos meer lesideeën downloaden die je kunt gebruiken voor W&T in de klas!

Voor welke groepen
De Aha!-vragengenerator is geschikt voor groepen 1 t/m 8. Tot en met groep 5 raden we aan om de vragen klassikaal te behandelen.

Benodigdheden
Voor de meeste vragen kun je gebruik maken van materialen die standaard in het klaslokaal aanwezig zijn. Je kunt de vragen filteren op benodigdheden ‘standaard in de klas’ of ‘extra’.

Privacyverklaring

Kunnen we monumenten veiliger maken?

kies zelf een vraag

Kunnen we monumenten veiliger maken?

Dit heb je nodig

  • Tekenpapier
  • Potloden of stiften
1

De grote brand in de Notre Dame in Parijs in april 2019 liet het nog maar eens zien: de mooiste monumenten zijn vaak niet goed beschermd tegen brand en andere ongelukken. Logisch, want ze werden gebouwd in een tijd waarin mensen daar nog niet zo mee bezig waren. Hoe maak je monumenten veiliger zonder ze minder aantrekkelijk te maken voor bezoekers?

2

Denk na over de volgende vragen:

  • Veel ‘gewone’ gebouwen zijn beveiligd met rookmelders en sprinklers. Maar hoe doe je dat in een enorme koepel, zoals een kerk of een oude gevangenis?
  • Brand ontstaat soms tijdens werkzaamheden aan een monument, bijvoorbeeld omdat dan veel apparatuur aanwezig is die brand moet voorkomen. Kun je regels bedenken voor de bouwers om de risico’s te verminderen?
  • Er ontstaat ook schade door weersomstandigheden, zoals stormen of hevige hagelbuien. Hoe bescherm je een monument daartegen?

Aha! Zo zit dat dus...

In Nederland waren er in 2018 ongeveer dertig ‘incidenten’ met monumenten, van stormschade tot branden. Lang niet alle monumenten hebben rookmelders en sprinklers, omdat je er enorm veel nodig zou hebben. Dat is veel te duur. Heb jij een slimmere manier bedacht om monumenten veiliger te houden?