Probeer op een groter scherm

Om optimaal gebruik te maken van de Aha!-vragengenerator heeft u een groter beeldscherm nodig. Probeer eens op een tablet of laptop. Better yet, het Digibord voor uw klas.

overzicht alle vragen

Welkom bij de Aha!-vragengenerator

Hier ontdekken basisschoolleerkrachten en -leerlingen hoe leuk wetenschap en technologie en Onderzoekend & Ontwerpend Leren is. Het behandelen van een vraag duurt 15 minuten. Het antwoord ontdekt de klas door een experiment uit te voeren of door een creatieve oplossing te bedenken. Na het lezen van de verklaring aan het einde van elke les zal de klas denken: ‘Aha! Zo zit dat dus.’

Op zoek naar informatie over W&T of meer lesideeën?
Je kunt hier kosteloos meer lesideeën downloaden die je kunt gebruiken voor W&T in de klas!

Voor welke groepen
De Aha!-vragengenerator is geschikt voor groepen 1 t/m 8. Tot en met groep 5 raden we aan om de vragen klassikaal te behandelen.

Benodigdheden
Voor de meeste vragen kun je gebruik maken van materialen die standaard in het klaslokaal aanwezig zijn. Je kunt de vragen filteren op benodigdheden ‘standaard in de klas’ of ‘extra’.

Privacyverklaring

Kunnen we van de zomertijd af?

kies zelf een vraag

Kunnen we van de zomertijd af?

Dit heb je nodig

Niets.

1

Hoe zoek je dit uit

Rond het begin van de lente gaat de klok een uur vooruit: de zomertijd gaat dan weer in. Sommige mensen zijn daar niet zo blij mee. Ze vinden dat het bioritme van mensen en dieren wordt verstoord en dat zomer- en wintertijd moeten worden afgeschaft. Zelfs binnen het Europees Parlement worden er geregeld voorstellen gedaan om dit te regelen. Kunnen we van de zomertijd af zonder vervelende bijverschijnselen? En hoe zit het eigenlijk met al die tijdverschillen over de hele wereld?

 

2

Bespreek met elkaar

  • Wat is volgens jullie beter: geen zomertijd meer of geen wintertijd meer in Nederland? En waarom?
  • De zomertijd werd in 1977 in Nederland ingevoerd (voor de tweede keer, hij bestond ook al tussen 1916 en 1945). Het idee was dat er minder energie nodig zou zijn als het ’s avonds een uurtje langer licht was. Hoe zouden we ook een uurtje minder licht kunnen hebben en toch geen extra energie kunnen gebruiken?
  • Over de hele wereld zijn de tijdverschillen altijd groot. Daarom heb je na een lange vliegreis last van een ‘jetlag’. Zouden er manieren zijn om dat op te lossen?

 

Aha! Zo zit dat dus...

Wist je dat de zomertijd niet over de hele wereld wordt gebruikt? Turkije heeft sinds 2016 geen tijdverschil meer tussen zomer en winter en veel landen in Zuid-Amerika en Azië hebben het nooit gehad. Blijkbaar kan het dus ook zonder. Aan oplossingen voor die vervelende jetlag wordt gewerkt. Australische wetenschappers hebben bijvoorbeeld een speciale bril ontwikkeld die met een groen licht je hersenen en daardoor je bioritme zou kunnen beïnvloeden, zodat je lijf zich vanzelf aanpast aan de nieuwe tijdzone. Wat hebben jullie bedacht?