Onrust in Peru: wat is er aan de hand?

Het is erg onrustig in Peru. De afgelopen tijd is er veel geprotesteerd en de noodtoestand is uitgeroepen.

Door Judie Jaspers
Onrust in Peru: wat is er aan de hand?

Zo’n twee weken geleden werd oud-president Castillo afgezet door het Peruaanse parlement, waar hij flink mee in de clinch lag. Hij werd meteen gearresteerd, omdat hij zelf juist had geprobeerd om datzelfde parlement te ontslaan. Na Castillo’s arrestatie gingen zijn aanhangers de straat op. Ze eisten dat hij zou worden vrijgelaten. Vooral in de armere steden is zwaar gedemonstreerd. Winkels worden geplunderd en wegen geblokkeerd. Ook in hoofdstad Lima braken rellen uit en werden gebouwen van het ministerie van Justitie, radio- en televisiestations aangevallen.

Eerste vrouwelijke president

Inmiddels heeft het land een nieuwe president: Dina Boluarte. Zij is de eerste vrouwelijke president van Peru. Zij heeft nieuwe verkiezingen uitgeschreven voor 2024. Ook is de noodtoestand in het land uitgeroepen. Dat geeft het leger en de politie meer mogelijkheden om de chaos tegen te gaan. Mensen kunnen nu minder makkelijk reizen door het land. Meerdere vliegvelden zijn gesloten.

Toeristen gestrand

Ook de trein van en naar de bekendste trekpleister van het land, de historische ruïnestad van de Inca's Machu Picchu, rijdt niet meer. Uit angst voor blokkades op het spoor is het treinverkeer er stilgeslegd. Honderden toeristen zijn daarom gestrand.