De doorstroomtoets: tips tegen toetsbibbers

Voor alle achtste-groepers is het ergens in de komende drie weken tijd voor de doorstroomtoets. Spannend, want die toets is dit schooljaar voor het eerst. Tips om je zenuwen de baas te blijven.

ANP KOEN VAN WEEL
© ANP / ANP

Ontbijt

Een goed begin is het halve werk. Tijdens de toetsdag is ontbijten extra belangrijk. Een stevig ontbijt verbetert je geheugen en aandacht. En met een knorrende maag kun je je natuurlijk niet concentreren. Kom maar door met die verse broodjes, fruitsalade en zachtgekookte eitjes.

Beweeg

Schud je hersenen even goed wakker voordat je naar school gaat met wat extra beweging. Begin de dag dus niet met TikTok, maar laat je hond uit of ren een paar rondjes door de kamer. Of vraag je juf of meester om de schooldag te beginnen met een extra gymles.

Snoep

Op sommige scholen mag je tijdens toetsdagen iets te eten meenemen. Het is verleidelijk om dan voor koek of snoep te gaan, maar dat is niet slim. De suiker in snoep geeft snel energie, maar die zakt ook zo weer weg. En op dat moment zakt ook je concentratie weg! Om de hele toets scherp te blijven, kun je beter een banaan, wat rozijnen of een handje noten meenemen. De energie die je daar uithaalt, blijft wel lang hangen.

Ontspan

Het klinkt gek, maar door te ontspannen word je juist scherper. Zorg er daarom voor dat je niet je mooiste, maar juist je lekkerst zittende kleding aan hebt. Regel met je juf of meester dat jullie warme sloffen aan mogen doen. En wissel in de pauzes ontspannende hoofdmassages uit met je klasgenoten.

Schrijf

Ben je ondanks alle tips toch stikzenuwachtig op de toetsdag? Dan kan het helpen om ’s ochtends even pen en papier te pakken en op te schrijven wat je precies zo spannend vindt. Britse onderzoekers vonden uit dat kinderen die op spannende schoolmomenten over hun angsten schreven, maar liefst 5% hoger scoorden dan kinderen die dat niet deden.