Documentatiecentrum

Vergif

Elk jaar moeten er wel een paar duizend kinderen naar het ziekenhuis of de dokter omdat ze iets giftigs binnengekregen hebben. Ze zijn nieuwsgierig en vinden in huis potjes met leuke, gekleurde pilletjes. Ze denken dat het snoepjes zijn en eten ze op. Of ze vinden mooi gekleurde flessen met wasmiddel. Als ze dat drinken, worden ze erg ziek. Tegenwoordig hebben al die flessen en potjes speciale sluitingen. Die zijn voor kleine kinderen niet open te krijgen. Maar toch slagen ze er nog in om allerlei slechte dingen in te slikken. Want ook heel gewone spullen zijn giftiger dan je denkt. Zo kun je maar beter je handen wassen als je bloemen in een vaas hebt gezet.

Bloemen worden soms met gif bespoten. Was je handen als je bloemen in een vaas hebt gezet.

Niet te veel

Vaak zijn heel gewone dingen pas giftig als je er te veel van neemt. Ook dingen die eigenlijk heel gezond lijken. Van te veel vitamine A bijvoorbeeld word je suf en krijg je hoofdpijn. De hoeveelheid die je ergens van binnenkrijgt, heet de dosis. En iets heet 'vergif' als je er bij een kleine dosis al ziek van wordt. Je kunt ook gif inademen. Er zijn bijvoorbeeld hele klassen ziek geworden op school. De kinderen werden suf en kregen astma-aanvallen. De oorzaak was gas dat uit de muren van de school kwam. Die waren gemaakt van spaanplaat en daar zat dat gas in. De kinderen waren de hele dag blootgesteld aan dat gas.

Alcohol is ook een gif. Als je er een beetje van drinkt, kan het niet zoveel kwaad. Maar drink je erg veel bier of wijn, dan kun je bewusteloos raken. Sommige mensen zijn veel gevoeliger voor alcohol dan anderen. Die worden na twee glazen al vrolijk. Vergif werkt dus niet bij iedereen hetzelfde. In het sprookje van Sneeuwwitje valt zij meteen neer na één hapje van de vergiftigde appel. Dat noemen we een acute vergiftiging. Maar je kunt ook heel langzaam vergiftigd raken. Door een stof die lood heet, bijvoorbeeld. Vroeger zat er lood in de benzine voor auto's.

In uitlaatgassen zitten giftige stoffen.

Dat lood kwam via de uitlaat in de lucht terecht. De mensen die in de buurt van wegen woonden, ademden het in. Onderzoekers ontdekten dat dat lood bij kinderen gemakkelijk in de hersenen terechtkomt. Na een tijdje kregen die kinderen daardoor leerproblemen op school. Ze werden druk, konden niet lang goed opletten en konden dingen minder goed onthouden. Daarom is dat lood nu uit de benzine gehaald. Dieren gebruiken gif om hun prooi te vangen. Ook hebben sommige dieren gif in hun lijf om te voorkomen dat andere dieren hen opeten. Er is een verschil tussen giftige en vergiftige dieren. Een giftig dier is bijvoorbeeld een slang als de adder. Die spuit gif in zijn prooi als hij bijt.

De cobra is een zeer giftige slang. Hij leeft in tropische gebieden.

Bij vergiftige dieren zit het hele lijf vol gif. Lieveheersbeestjes bijvoorbeeld. Die zijn door dat gif geen smakelijk hapje meer voor andere beesten.
Er is ook gif dat nuttig is voor mensen. Sommige medicijnen zijn gemaakt van giftige stoffen. Ze doden de ziektekiemen. Van vergif kun je dus ook beter worden!

Details en informatie

  • Titel: Vergif
  • Auteur(s): William van den Akker
  • Nummer: IC075
  • Niveau: 3
  • Siso: J 612.8
123movies