Wist je dit al over de Eerste Wereldoorlog?

Op 28 juli 1914 begon de Eerste Wereldoorlog. Dat is vandaag precies 108 jaar geleden. In 1918 eindigde de oorlog, die miljoenen mensen het leven kostte. Waar draaide het om? En wie vocht tegen wie? Een paar weetjes over deze bloederige oorlog.

Door Redactie
Wist je dit al over de Eerste Wereldoorlog?

Eerste grote oorlog

De Eerste Wereldoorlog was de eerste grote wereldoorlog. Er waren miljoenen mensen bij betrokken. En er werd gevochten in Europa, maar ook in Afrika, Azië en het Midden-Oosten. Vandaar de naam Eerste Wereldoorlog. 

Centralen tegenover geallieerden

De strijd ging tussen de ‘centralen’ en de ‘geallieerden’. De centralen waren Duitsland, Oostenrijk-Hongarije en het Ottomaanse Rijk. De geallieerden waren Frankrijk, Groot-Brittannië en Rusland. In 1917 sloten de Verenigde Staten zich aan bij de geallieerden. 

Het begin

Op 28 juni 1914 werd prins Frans Ferdinand doodgeschoten. Hij was de troonopvolger van Oostenrijk-Hongarije. De dader hoorde bij een Servische groep. Dat werd bonje tussen de landen, waartussen het al langer niet langer liep. Beide hadden bondgenoten. Duitsland steunde Oostenrijk-Hongarije, Rusland hielp Servië. Frankrijk was weer bondgenoot van Rusland, en zo ontstond er een kettingreactie. 

Loopgravenoorlog

In Frankrijk en België werd vooral vanuit loopgraven gevochten. Dat zijn stukken afgegraven grond, waar je je in kunt verschuilen. Maar ook weer niet zo goed: het werd een bloedbad.

De tekst gaat verder onder de foto.

Foto: ANP

Deze foto is gemaakt op de Open Loopgraafdag bij Experience Center Eerste Wereldoorlog. 

Veel wapens

Door de opkomst van fabrieken waren er veel nieuwe, dodelijke wapens uitgevonden. En de legers hadden nieuwe technieken. Daarom vielen er gigantisch veel doden: zo’n 20 miljoen! Het was een van de bloedigste oorlogen. 

Neutraal Nederland

Nederland bleef neutraal. Toch was de oorlog ook hier te voelen. Veel vluchtelingen kwamen naar Nederland. En Nederland mocht van Groot-Brittannië geen handel meer drijven met Duitsland. Steeds meer Nederlanders raakten werkloos. Ook was er te weinig eten.