• Samsam logo

Wat is 4 mei?

Op 4 mei is heel Nederland om 8 uur ’s avonds twee minuten stil. We herdenken dan de mensen die gestorven zijn door geweld in een oorlog. Waarom herdenken we die mensen, en hoe doe je dat eigenlijk, herdenken?

De Nationale Herdenking is op de Dam in Amsterdam. De koning en koningin zijn daarbij.
© Jasper Juinen

T​​​​​​​wee minuten stil

In Nederland zijn het hele jaar herdenkingen van oorlogsslachtoffers en gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei herdenken we alle slachtoffers samen.

4 en 5 mei

Op 5 mei 1945 was heel Nederland bevrijd van de Duitse bezetting. De Tweede Wereldoorlog was voor Nederland voorbij. Er was feest, maar ook verdriet om alle mensen die waren omgekomen door het geweld. Al snel werd besloten dat we voortaan op 4 mei herdenken, dus denken aan alle slachtoffers.

Vaste gebruiken

Tijdens een herdenking zijn er allerlei vaste gebruiken. Dat noem je een ritueel. Dit jaar gaat de herdenking wat anders dan anders. Maar de rituelen zijn voor het grootste deel hetzelfde. Om 8 uur ’s avonds is het hele land twee minuten stil. Je mag die avond ook de vlag buiten hangen, die hijs je niet tot de top, maar halverwege. Na de twee minuten stilte wordt het volkslied gespeeld. De koning en de koningin leggen een krans bij het monument op de Dam in Amsterdam.

Aan wie denken we?

Je bent vrij om te denken aan wie je wilt. Maar je kunt ook denken aan Annick van Hardeveld, die spullen vervoerde voor het verzet. Ze werd door Duitse soldaten vanuit een vrachtwagen doodgeschoten. Haar ouders hoorden op 5 mei 1945 het nieuws over haar dood. Of denk aan Jopie Gerrits, die was 3 jaar oud toen zijn school in Nijmegen werd gebombardeerd. Zijn grote zus overleefde het, maar Jopie niet. Of denk aan Luc Janzen, die op 26-jarige leeftijd stierf tijdens een vredesmissie in Afghanistan. Kijk in het Denkboek 4 en 5 mei om te zien aan wie je nog meer kunt denken op 4 mei.