Oekraïne

Kinderen in Kiev, de hoofdstad van Oekraine, komen uit de metro.
© Shutterstock

In februari 2022 valt Rusland het land Oekraïne binnen en begint een oorlog.

Algemene informatie over Oekraïne

Oekraïne ligt in Oost-Europa, het grenst Rusland, Belarus, Polen, Slowakije, Hongarije, Roemenië en Moldavië. In het zuiden grenst het aan de Zwarte Zee en in het zuidoosten aan de Zee van Azov.

Hoofdstad: Kiev
Aantal inwoners: zo'n 45 miljoen
Officiele talen: Oekraïens
Religie: ongeveer 85% is christen, 0,5% is joods en 1,1% is moslim

Oorlog

Vroeger hoorde Oekraïne bij Rusland, dat samen met nog heel veel andere landen de Sovjet-Unie vormden. Dertig jaar geleden viel die staat uit elkaar en werd Oekraïne onafhankelijk. Maar Rusland had nog altijd veel invloed. De huidige regering van Oekraïne wilde van die bemoeienis van het grote buurland af. Het land wil nu liever bij Europa horen en lid worden van de Europese Unie en de NAVO: een bondgenootschap tussen dertig Westerse landen die samenwerken op politiek en militair vlak. De Russische president Poetin wil dat absoluut niet. Hij vindt dat Oekraïne nog steeds bij Rusland hoort. In 2014 namen Russische militairen het schiereiland de Krim in, in het zuiden van Oekraïne. En ook in het oosten is het onrustig. In dat deel van het land wonen veel Oekraïners die wel liever bij Rusland willen horen. Al sinds 2014 wordt er gevochten in het grensgebied en vallen er regelmatig dodelijke slachtoffers. Jarenlang werd er gepraat, maar de onrust bleef. En toen viel Rusland na maandenlang dreigen Oekraïne binnen.

Hulp 

De oorlog heeft inmiddels honderdduizenden mensenlevens gekost en veel gebouwen zijn vernield. Meer dan zeven miljoen mensen zijn Oekraïne ontvlucht. Dat is ongeveer 1 op de 5 inwoners. 65.000 Oekraïners zijn in Nederland terechtgekomen. Maar ook in Rusland zorgt de oorlog voor onrust. Hoewel Poetin iedereen wil doen geloven dat hij goede redenen heeft voor het geweld, zijn ook veel Russen tegen de oorlog. Zij hebben bijvoorbeeld familie en vrienden in Oekraïne. Niemand weet wat er de komende tijd gaat gebeuren. Nog elke dag wordt Oekraïne bestookt met raketten, vooral in het oosten en het zuiden van het land vinden nog veel gevechten plaats. De Europese Unie en de Verenigde Staten helpen waar ze kunnen. Door Rusland strenge strafmaatregelen op te leggen, maar ook door het leveren van wapens en tanks. Vorige week was de Oekraïense president Zelensky bij het Europees Parlement in Brussel. Daar vroeg hij om nog meer steun. Hij hoopt dat Westerse landen zo snel mogelijk gevechtsvliegtuigen willen geven.

Metrostation

Kiev heeft het diepste metrostation ter wereld. Het Arsenalnaya-station zit 105 meter diep in de grond weggestopt. Dagelijks pakken meer dan 1 miljoen reizigers de metro. Tijdens de oorlog werden die metrostations plekken waar mensen zich verschuilden tegen de bombardementen.