Wat is El Niño?

Er komt waarschijnlijk extreem weer op meerdere plekken in de wereld aan. Wetenschappers voorspellen namelijk dat het fenomeen El Niño eraan komt. Maar wat is dat precies?

Wat is El Niño?

El Niño is een natuurverschijnsel dat elke twee tot zeven jaar voorkomt bij de evenaar in de Stille Oceaan. Er komt dan vanuit de oceaan extra warmte in de lucht. Dat zorgt ervoor dat het oppervlak van het water langs de evenaar tot wel drie graden warmer is dan normaal.

Wind

El Niño ontstaat door verschillende winden. Normaal zorgen de 'passaatwinden' ervoor dat het water afkoelt. Maar tijdens een El Niño zwakken die winden af of vallen zelfs helemaal stil. Daardoor kan het water opwarmen.

Voorspelling

Officieel is er nu nog geen sprake van een El Niño. Maar metereologen voorspellen dat het vrij zeker is dat het er weer aankomt.

Droogte en regen 

De opwarming van het water heeft ook invloed op het weer. In sommige gebieden zoals Indonesië en het Midden-Oosten wordt het droger. In andere gebieden zoals Mexico, de Verenigde Staten en een deel van Zuid-Amerika valt er juist meer regen.

Europa weinig extreme effecten

In Europa zijn waarschijnlijk weinig extreme effecten te merken van het fenomeen. In Spanje en Portugal valt dan vaak in de herfst iets meer regen. In Nederland ontstaat volgens het KNMI vaker een nat voorjaar tijdens een El Niño.