Wild Wonders of Europe / Widstrand / WWF
Nieuws

De otter Wow!

De otter was verdwenen in Nederland maar is sinds 2002 weer uitgezet en het gaat nu supergoed met hem.

Dieren-Paspoort

  • Status Niet (meer) bedreigd
  • Leefgebied Europa, Azië, Noordwest-Afrika
  • Lengte 50 tot 95 cm
  • Staart lengte 26 tot 55 cm
  • gewicht Tussen de 5 en 17 kilo
  • Favo eten Vissen, krabben, insecten

Sinds de otter in 2002 is uitgezet komt hij weer voor in Nederland! De soort verspreidt zich door Nederland zodat er elk jaar meer otters bij komen. Er is er inmiddels zelfs eentje in de buurt van Amsterdam (Diemer Vijfhoek) gezien. 

 

Over de otter

 

De otter is een zoogdier dat leeft in een groot deel van Europa, Azië en Noord-Afrika. De meeste soorten leven in zoetwater. Alleen de zeeotter uit de Grote Oceaan leeft in zee.

De otter kan tot wel 1,5 meter lang worden en tot 17 kilo wegen! De otter heeft zwemvliezen tussen zijn tenen waardoor hij heel goed kan zwemmen. Door zijn staart kan hij goed sturen in het water. Het werkt als een roer van een schip. Hij heeft een bruine vacht waarvan het buitenste deel waterdicht is en snel opdroogt.

Hij eet vooral vis maar ook andere dieren die hij in het water tegenkomt zoals: ratten, krabben, wormen en insecten! Je ziet de otter niet zo vaak want hij is vooral in de nacht actief. Overdag slaapt hij in riet, een hol onder de grond of in een boom.

Mopje
Knute Brekke

Welk dier eet graag vis en kan goed zwerkbal spelen?

Harry Otter

Het gaat steeds beter

Sinds 1998 was de otter uitgestorven in Nederland maar in 2002 zijn er nieuwe otters uitgezet. Het gaat sindsdien steeds beter met de otter. Zelfs zo goed dat er in 2019 360 otters gespot zijn en er ieder jaar meer gezien worden!

 

Slachtoffer van het verkeer

Helaas wordt 25% van de populatie otters nog slachtoffer in het verkeer. Dat komt omdat oevers (dit is een rand langs een rivier) niet doorlopen onder bruggen waar auto’s overheen rijden. Daarom steken veel otters over op de weg en loopt dit helaas niet altijd goed af. Daarom is het belangrijk om in Nederland meer groene oevers te maken zodat de otter beter kan oversteken!

 

Wist je dat...
Otters wel 8 uur achter elkaar kunnen zwemmen zonder pauze te nemen!
Cool!
Otters hebben zwemvliezen, daarmee kunnen ze perfect in het water zwemmen
Handig
Een otter heeft wel meer dan 50 000 haartjes per cm2
Zoveel?!

Update over uitgezette otters

In 2014 hebben de Rangers 2 otters uitgezet in het natuurgebied de Gelderse Poort in Gelderland. Hoe gaat het nu met het mannetje en vrouwtje die zijn uitgezet? Het vrouwtje is na 2014 helaas niet meer gezien. Ze kan bijvoorbeeld naar een ander gebied zijn gegaan. Het mannetje is de afgelopen jaren een paar keer gezien in de buurt en er is otterpoep van hem gevonden! Hij is nu samen met een ander vrouwtje dat in 2019 in het gebied is uitgezet.

 

Twee otters vangen een vis
Word otter-expert
Tina Hurd

Houd je spreekbeurt over wilde dieren in Nederland

Vertel je klasgenootjes alles over de bijzondere otter en andere wilde dieren in Nederland. Zo help jij deze bijzondere beestjes beschermen!

Meer dierennieuws

Spreekbeurten en werkstukken

Wil jij op school vertellen over hoe bijzonder onze aarde is, hoeveel mooie dieren er rondlopen of over wat het Wereld Natuur Fonds precies doet? Houd er dan je spreekbeurt of werkstuk over! Download onze gratis infobladen.
Meer info

Dagboek van Jon

IJsberen hebben het moeilijk. Daarom gaat ijsbeeronderzoeker Jon Aars elk jaar op expeditie naar Spitsbergen. ‘Het is hier koud, maar goud!’
Meer info
naturepl.com / Neil Aldridge / WWF

Hoe gaat het met de natuur?

Het gaat slecht met veel wilde dieren op aarde. De groepen waarin ze leven worden steeds kleiner. Dat staat in een nieuw rapport van WWF.
Meer info
Jaap van der Waarde/WWF

Wie bepaalt hoe dieren genoemd worden?

Elk jaar worden er zo’n 2000 nieuwe diersoorten ontdekt. Dat zijn er superveel! Maar wie bepaalt nou de naam van zo'n nieuw ontdekt dier?
Meer info

Op pad met de boswachter

Het oerwoud in Brazilië heeft het zwaar. Maar hoe gaat het eigenlijk met de bomen in ons eigen land? Rangers Annemijn (10) en Isabel (8) struinden met boswachter Amy Zeeman door het Roggebotzand in Dronten.
Meer info

Dagboek van Janouk Kelderman in het tropisch regenwoud

WWF-ambassadeur Janouk was in het atlantisch Regenwoud
in Brazilië en ontdekte: “Dit mooie thuis van de jaguar moeten we beschermen!”
Meer info