Sluiten

Spreekbeurt wallaby

Hier lees je meer over het verblijf, de verzorging en de voeding van de wallaby. Handig als je een spreekbeurt over de wallaby gaat houden! 

Maak kennis met de wallaby

Hoe ziet de wallaby eruit?

De wallaby is een kangoeroe, en kangoeroes zijn buideldieren. De vier soorten wallaby's die in Nederland gehouden worden, zijn de Bennett-, de Parma-, de Tammar- en de zandwallaby. De Bennett- en zandwallaby zijn een stuk groter dan de andere twee, ze kunnen wel 80 tot 90 centimeter worden en 27 kilogram wegen. De twee kleinere soorten worden maar 50 tot 70 centimeter en wegen niet meer dan zeven kilo.
Wallaby’s worden tien tot vijftien jaar oud.

Hoe leeft de wallaby?

Wallaby's komen, net als alle kangoeroes, uit Australië. Ze zijn daar vooral te vinden in de buurt van open grasvlaktes. Overdag verschuilen ze zich meestal in de schaduw van de struiken. Ze worden actief als het donker begint te worden. Wallaby's hebben een bijzondere manier van lopen, ze maken grote sprongen met hun sterke achterpoten. De meeste wallabysoorten leven alleen, maar de zandwallaby leeft juist in groepjes. In zo'n groep is het duidelijk wie de baas is, de anderen hebben weinig te vertellen. Als er een nieuwe wallaby in de groep komt, zal dat onrust geven, totdat de plaats van de nieuweling bepaald is.

Voortplanting

Mannetjes zijn iets groter en zwaarder dan vrouwtjes. Ook hebben ze wat meer kleur. Vrouwtjes zijn te herkennen aan de buidel waar ze hun jongen in dragen. Als een wallaby tussen de acht maanden en twee jaar is (dat ligt eraan welke soort wallaby het is), kan hij jongen krijgen. Een maand na de bevruchting wordt een piepklein jong (joey) geboren. Het kale, blinde diertje is nog geen 2 cm groot en weegt ongeveer 1 gram. Direct na de geboorte klimt het naar de buidel waar het zich vastklampt aan een tepel van zijn moeder. Pas na drie tot vijf maanden gaan de ogen en oren open en begint de vacht te groeien. Na vijf tot negen maanden, afhankelijk van de soort, neemt het jong voor het eerst een kijkje buiten de buidel. In het begin komt hij nog vaak terug om te drinken bij zijn moeder. Als hij ongeveer een jaar oud is, kan de jonge wallaby voor zichzelf zorgen.

Bijzonderheden over de wallaby

Wallaby’s zijn geen knuffeldieren. Ze houden er niet van om te worden vastgepakt of geaaid.

Een wallaby die zich bedreigd voelt, kan agressief worden en aanvallen. Een boze wallaby zet zijn borst vooruit en ‘bokst’ met zijn voorpoten in de lucht. Als hij echt aanvalt, steunt hij op zijn staart en gebruikt hij zijn sterke achterpoten om naar voren te trappen. Daarmee kan hij je flink pijn doen.

De meeste wallaby’s zijn bang voor honden. Hun natuurlijke vijand is namelijk de dingo, een hondachtig dier.

Verzorging van de wallaby

een verblijf voor de wallaby

Wallaby’s leven het liefst buiten. Daar hebben ze een flink stuk grasland met hier en daar wat zand nodig. Voor vijf wallaby’s moet het buitenverblijf tweehonderd vierkante meter groot zijn. Het hek moet minstens twee meter hoog zijn, anders springen de dieren er overheen. Ook is het prettig als er bomen en struiken in het verblijf staan, zodat de dieren de schaduw op kunnen zoeken.
In ons koude land hebben wallaby's ook een binnenhok nodig. Dat moet, voor vijf volwassen dieren, twintig vierkante meter zijn. Meestal is de vloer van beton, met daarop een laag zaagsel of zand. Dit strooisel moet elke week verschoond worden!

wat eet een wallaby

Wallaby's eten gras en hooi, maar ook rauwe groenten en fruit vinden ze lekker. Daarnaast is het belangrijk om kant-en-klare kangoeroebrokken te voeren, maar dat mag nooit het enige voedsel zijn. Geen ook geen schapenbrokken of konijnenbrokjes want daar zit niet alles in wat de wallaby nodig heeft. Leg het voer liever niet op de grond, maar geef het in een hooiruif of voerbak, zo blijft het schoon en droog. Natuurlijk heeft een wallaby ook altijd voldoende vers water nodig.

een wallaby verzorgen

Het verblijf van de wallaby moet minstens elke week worden verschoond. Een wallaby die geen fut heeft, een vieze vacht heeft of niet wil eten, is waarschijnlijk ziek. Ga dan naar de dierenarts. Tip: niet elke dierenarts heeft verstand van wallaby’s. Daarom is het belangrijk om alvast op zoek te gaan naar een deskundig dierenarts vóórdat er iets mis is met de wallaby.

Is de wallaby een huisdier voor jou?

Nee, een wallaby is geen geschikt huisdier voor kinderen. Het is namelijk niet gemakkelijk om goed voor een wallaby te zorgen, zeker omdat je ze niet goed kunt vastpakken. Ook heeft een wallaby erg veel ruimte nodig. Wie wallaby’s wil houden moet ervaring hebben met dieren en een groot terrein hebben.

Wat wel en wat niet!

NIET… het voer van de wallaby op de grond leggen, dan wordt het vies. Geef het liever in een voerbak of een ruif.

WEL… altijd je handen wassen als je de wallaby hebt verzorgd. Dieren kunnen bacteriën bij zich dragen waar mensen ziek van kunnen worden.

NIET… een wallaby bij de punt van zijn staart pakken, want die kan breken.

WEL… altijd een volwassene de wallaby laten pakken en dan ook alleen maar als het echt nodig is! Als je een wallaby vastpakt, kan hij daar namelijk veel stress van krijgen.

Leuke weetjes over wallaby's

Volwassen wallaby’s kunnen wel zeven meter ver springen.

Een wallabyjong noemen we een ‘joey’.

De eerste wallaby werd in 1629 ontdekt door de Belgische ontdekkingsreiziger Francisco Pelsaert.