Wat is Super Tuesday?

De verkiezingen in de Verenigde Staten zijn pas in november, maar de strijd is al flink losgebarsten. De voorverkiezingen zijn begonnen. Vandaag is het Super Tuesday, maar wat is dat eigenlijk?

Campaign signs for Republican presidential candidates former President Donald Trump and former UN Ambassador Nikki Haley
© Getty Images

De presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten gaan altijd tussen twee partijen, de Republikeinen en de Democraten. Beide partijen doen mee met één presidentskandidaat. Wie die kandidaten worden, wordt bepaald in de voorverkiezingen.

Kandidaten

Daaraan doen voor de Republikeinen dit jaar onder andere oud-president Donald Trump en politica Nikki Haley mee. Bij de Democraten kan er worden gestemd op de huidige president Joe Biden, zakenman en politicus Dean Phillips en schrijfster Marianne Williamson.

Super Tuesday

Deze maanden zijn er veel voorverkiezingen, maar op Super Tuesday barst het echt los. Op dinsdag 5 maart kan er in 15 verschillende staten worden gestemd op de kandidaten. Na die dag is nog beter te voorspellen welke twee politici in november de strijd met elkaar aangaan. Er wordt nu verwacht dat oud-president Donald Trump en president Joe Biden de meeste kans maken.