Dit vieren moslims tijdens de ramadan

Vandaag is de ramadan begonnen. Een belangrijke periode voor moslims wereldwijd. Waarom?

Dit vieren moslims tijdens de ramadan

Ramadan is een heilige maand. Veel moslims proberen zichzelf in deze periode te 'zuiveren'. Dat doen ze door te vasten. Dat betekent: niet eten en niet drinken zolang het licht is. Dat betekent dus ook: vroeg opstaan en stevig ontbijten. 's Avonds, als de zon onder is, mag er weer gegeten worden.

Lijf schoonmaken

Veel moslims geloven dat door overdag zo’n dertien uur niet te eten, hun lichaam de kans krijgt om zichzelf van binnen schoon te maken. Bovendien moet je sterk zijn om niet toe te geven aan je honger. Daarmee laat je ook zien dat je je geloof serieus neemt. En je voelt hoe het is om geen eten te hebben, waardoor je je verbonden voelt met mensen die niet altijd genoeg te eten hebben.

Veel bidden en netjes gedragen

Moslims bidden extra veel tijdens de ramadan. Ook moeten moslims zich netjes gedragen tijdens de ramadan. Geen gelieg, gescheld en gevloek dus!

Gezellige maand

Ramadan is ook een gezellige maand. Na een dag vasten komen families met vrienden, buren en familie bij elkaar om lekkere dingen te eten. Dit jaar kan de ramadan weer zoals altijd gevierd worden. Het eind van het vasten wordt gevierd met het Suikerfeest.

Kinderen

Als je ziek bent of zwanger, hoef je niet mee te vasten. Je gezondheid gaat altijd voor. Kinderen doen soms een dagje mee met vasten, maar volgens de Islamitische wet ben je pas verplicht om te vasten als je lichaam volwassen begint te worden. Bijvoorbeeld als je schaamhaar krijgt of je voor het eerst ongesteld geworden bent.