Spreekbeurt: Musical

Hier vind je alle informatie voor een spreekbeurt over musicals!

Er komt heel wat samenwerking kijken bij het maken van een musical. Onder andere een regisseur, vele acteurs en producenten gaan aan de slag om van de musical een bijzonder avontuur te maken voor de bezoekers. Op deze pagina lees je wie er samen werken aan een musical, hoe een musical wordt gemaakt en welke musicals door de Efteling zijn geproduceerd.

Wie werken er allemaal mee aan een musical?


Er zijn heel veel mensen nodig om een musical tot een succes te maken. Van regisseur tot componist. Iedereen heeft zo zijn rol in het maken van een musical.

Producent

Heeft de leiding over de musical. De producent zorgt ook voor het geld dat nodig is en ziet erop toe dat alles volgens de regels gaat.

 

Regisseur

Zorgt ervoor dat alles in de musical goed gaat en dat de musical er mooi uit ziet. Hij is de creatieve leider.


 

Scriptschrijver

Is verantwoordelijk voor het script. Het script is het verhaal dat de acteurs gaan spelen, helemaal uitgeschreven in wie wat precies moet zeggen tijdens de musical.

Componist

Bedenkt en schrijft de liedjes die bij de musical passen.


Technicus

Houdt zich met allerlei zaken bezig, zoals licht, geluid en decor.


Productieleider

Heeft de leiding over de organisatie en techniek.

 

Acteurs

Spelen de rollen in de musical en zijn verantwoordelijk voor het zang, dans en spel.

Kostuum-/Decor Ontwerpers

Bedenken en maken de mooie kostuums/Ontwerpen de decors.

Choreograaf

Bedenkt de dansen voor de musical.

 


Hoe wordt een musical gemaakt?


Script en muziek

Een musical begint met een verhaal dat wordt omgezet naar een script. Bij dit script komt vervolgens muziek. Soms wordt er muziek vertaald of worden er juist nieuwe liedteksten geschreven. Daar moet natuurlijk wel iemand de leiding in nemen, daarvoor heb je de componist. De componist creëert de perfecte muziek voor bij de musical en verzorgt de muzikale leiding.

 

Casting met acteurs

Zodra het script en de muziek gemaakt zijn, ga je op zoek naar acteurs. Elke musical heeft bepaalde karakters in het verhaal. Een karakter is een rol in de musical die gespeeld wordt door een acteur of actrice. De acteur/actrice moet auditeren voor de rol, dat houdt in dat de acteur/actrice een stukje moet voordoen voor de mensen van de productie om te laten zien wat hij/zij kan. Dat wordt ook wel een casting genoemd.

 

Licht, geluid, decor en dans

Nu heb je dus de acteurs die de rollen gaan spelen, het script en de muziek. Dat is nog lang niet een volledige musical! Wat doen de acteurs aan? Hoe ziet het decor eruit? Wat gebeurt er met het licht en hoe zorg je ervoor dat iedereen in de zaal het goed kan horen? Gelukkig zijn er ook mensen achter de schermen. Iemand regelt de vormgeving, het decor en de kostuums worden ontworpen en gemaakt en de medewerkers van licht en geluid staan paraat om er een prachtig plaatje van te maken. Ook wordt er met de choreograaf gewerkt aan verschillende dansen. Dit allemaal wordt geleid door het creatieve team en de productieleider.

Repeteren, repeteren, repeteren

Als alles gemaakt en geregeld is, zit er nog maar één ding op: repeteren, repeteren en nog meer repeteren. Tijdens het repeteren en oefenen kan het script nog wel aangepast worden, zodat de musical uiteindelijk perfect is en de acteurs tijdens de première de sterren van de hemel spelen!

 

De speelperiode

De musical moet natuurlijk bekendgemaakt worden en kaartjes moeten verkocht worden. Dit gebeurt bijvoorbeeld door een persbericht, flyers, posters en TV-reclames. Dan volgt de speelperiode. Bij elke musical is deze weer anders. Soms is de musical op een vaste locatie te zien maar het kan ook zijn dat de musical in verschillende theaters door het hele land te zien is. Dat noem je een tournee.

Musicals van de Efteling


Annie, Kruimeltje, The Sound of Music en bijvoorbeeld Sprookjesboom. Ook de Efteling heeft een aantal Musicals gemaakt.

Lees meer

Making-off: Sprookjessprokkelaar de Musical


Ook Sprookjessprokkelaar de Musical werd door de Efteling bedacht en gemaakt. In de Making-of vertellen Efteling medewerkers meer over hoe dit werd gedaan.