Het aardvarken, een kampioen?

Krista Leusink, 30 april 2019

Oren als een ezel, een varkensachtige snuit en een staart als een kangoeroe. Het aardvarken lijkt een dierenpuzzel die verkeerd in elkaar is gezet. Door goed naar zijn lichaam te kijken ontdek je waarvoor hij er zo uitziet. Waar blinkt dit dier in uit?

Onderdeel van:

De snuit van het aardvarken
iStock - GettyImages - mason01 | Licentie: RF Getty Images

Varkenssnuit

Met zijn snuit kan het aardvarken goed ruiken en voelen. Zie je de haren rond zijn neusgaten? Die helpen om het stof buiten te houden als deze insectenliefhebber een mieren- of termietenheuvel openbreekt. Zijn tong, die hij wel dertig centimeter uit kan steken, lijkt op een lange, kleverige worm. Als het aardvarken die in een mieren- of termietenheuvel steekt, blijven de insecten eraan kleven en slurpt hij die lekker op. Overal in Afrika waar mieren en termieten voorkomen, leven ook aardvarkens, zowel in regenwouden als op savannes. 

Mollenklauwen

De enorm sterke, korte poten hebben grote klauwen, die het aardvarken gebruikt om te graven en mieren- en termietenheuvels open te breken. Overdag slaapt hij in een diep, zelfgegraven hol. Als er een jachthond, leeuw of luipaard achter hem aan zit vlucht hij naar zijn hol, of hij graaft een kuil. Het aardvarken maakt binnen vijf minuten een gang van enkele meters lang, waar hij helemaal in past. Daarbij verzet hij enkele kubieke meters grond. Met zijn voorpoten breekt hij de grond open, met zijn achterpoten duwt hij het zand naar achteren. Het aardvarken is één van de beste gravers uit het dierenrijk.  

Het aardvarken kan heel goed graven met zijn klauwen.
Naturalis Biodiversity Center | Licentie: CC BY-NC-SA 4.0

Ezelsoren

“Aardvarken waarvoor heb je zulke grote oren?” “Daar kan ik supergoed mee horen.” In de nacht gaat het aardvarken op zoek naar mieren en termieten. In het donker ziet hij ze niet, maar hij hoort ze rondscharrelen. Net als een ezel of konijn kan hij zijn oren draaien. Zo vangt hij alle geluiden in zijn buurt op, ook een leeuw die aan komt sluipen. Als het aardvarken een hol graaft doet hij zijn oren plat naar achteren. 

Een aardvarken in de collectie van Naturalis
Naturalis Biodiversity Center | Licentie: CC BY-NC-SA 4.0

Kangoeroestaart

Bij het lopen gebruikt een kangoeroe zijn achterpoten én zijn staart. Als hij springt is de staart handig voor het evenwicht. Voor het aardvarken is zijn staart vooral handig om bij het graven in evenwicht te blijven. 

Van snuit tot staart de schattigste

Nu je het aardvarken van snuit tot staart hebt bekeken vind je hem misschien niet moeders mooiste, maar je hebt hier met een kampioen van doen. Voor waar en hoe hij leeft zit het aardvarken perfect in elkaar. Een echte kampioen is het aardvarken als het op graven aankomt, zo snel een kuil graven doet niemand hem na. Maar...is hij niet ook een kampioen in iets heel anders... Bekijk de foto van het net geboren aardvarken. Als jonkie is hij toch een kampioen in schattig zijn? Schattiger dan een kaal en rimpelig baby-aardvarken bestaat toch niet? 

Schattiger dan een kaal en rimpelig baby-aardvarken bestaat toch niet?
iStock - GettyImages - mason01 | Licentie: RF Getty Images

Welk onderdeel van het aardvarken wil jij ook hebben? Waarvoor gebruik je het?