Hoe wordt zeep gemaakt?

Wetenschap & Techniek
blokken zeep

Zeep gebruiken we al heel lang, maar hoe wordt het eigenlijk gemaakt? Willem Wever zoekt het uit.

Ingrediënten

In zeep zit: vet, natronloog, geurstof en kleurstof. Raar idee misschien, je wassen met vet! Maar samen met het stofje natronloog, verandert vet in zeep. Kleine zeepdeeltjes, de zeepmoleculen, lossen met de ene kant water en met de andere kant (vettig) vuil op. Als je jezelf wast, weekt de zeep daardoor het vuil los van je huid en kun je het met water wegspoelen.

Natronloog

Om zeep te krijgen, moet er eerst natronloog gemaakt worden. Door het mengen van gootsteenontstopper (!) met water ontstaat de heldere, stroperige vloeistof. Deze is erg warm geworden door het mixen. Hij moet daarom afkoelen tot ongeveer 50 graden. Ondertussen warmt het vet in een pan op. Als het vet en de natronloog dezelfde temperatuur hebben, worden ze gemengd. Er volgt een chemische reactie en simsalabim: ze veranderen in vloeibare zeep!

Vervolg

Na een tijdje stevig doorroeren wordt het mengsel dik. Nu zijn er twee manieren om verder te gaan: bij cold processing gaat het zeepmengsel in een vorm, samen met geur- en kleurstoffen. Het wordt hard. Dit kan meerdere dagen duren! Daarna gaat het stuk zeep uit de vorm en moet het nog drie tot zes weken rijpen. Daarna kun je het pas gebruiken. Hot processing is sneller: het dikke mengsel moet een half uur tot een uur warm gehouden worden, bijvoorbeeld in een oven op 80-90 graden. Af en toe moet het doorgeschept worden. Als de zeep uit de oven komt, moeten de geur- en kleurstoffen er nog in. Dit moet vlug gebeuren, want de zeep koelt af en wordt snel hard! Nu is de zeep klaar.

Dit is ook leuk om te lezen: 
Hoe werkt zeep?
Hoe komt het dat sop verdwijnt als je in bad zit?