Wie heeft de euro bedacht?

De maatschappij
Veel briefgeld

Sinds 1 januari 2002 betalen we met de euro in plaats van de gulden. De euro is ingevoerd om overal in Europa met dezelfde munt te kunnen betalen. De euro is bedacht en ontwikkeld door de regeringen van verschillende landen, niet door één persoon.

Samen

In 1957 werd de eerste stap al genomen om van Europa meer één geheel te maken: het verdrag van Rome werd toen getekend. Dit moest de welvaart verhogen en de verschillende volken dichter bij elkaar brengen. Daarna werden verschillende andere verdragen getekend, om bijvoorbeeld de grenzen binnen Europa te laten verdwijnen. Ook gingen de landen steeds meer samenwerken.

Niet zomaar

In 1992 begonnen de Europese landen een Europese Monetaire Unie (EMU). Dit betekent dat elk land zijn eigen munt inwisselt voor een gezamenlijke munt, de euro. Dit gebeurde niet in één dag, maar in drie fases, verdeeld over tien jaar.

De eerste fase

Eerst werd het makkelijker gemaakt om je bankzaken in het buitenland te regelen. Zo kon men in elk Europees land een rekening openen en hypotheken en leningen afsluiten.

Lid worden

Tijdens de tweede fase werd het Europees Monetair Instituut (EMI) opgezet. Dit instituut zorgde ervoor dat er goede afspraken kwamen tussen de Europese landen. Ook bekeek het wie er aan de eisen voldeed om lid te worden van de EMU en dus gebruik kon maken van de euro.

De laatste fase

Op 1 januari 2002, tijdens de laatste fase, werd de euro officieel ingevoerd en kon er niet langer betaald worden met de gulden. Kortom: de euro is bedacht en ontwikkeld door de regeringen van verschillende landen, niet door één persoon.