Probeer op een groter scherm

Om optimaal gebruik te maken van de Aha!-vragengenerator heeft u een groter beeldscherm nodig. Probeer eens op een tablet of laptop. Better yet, het Digibord voor uw klas.

overzicht alle vragen

Welkom bij de Aha!-vragengenerator

Hier ontdekken basisschoolleerkrachten en -leerlingen hoe leuk wetenschap en technologie en Onderzoekend & Ontwerpend Leren is. Het behandelen van een vraag duurt 15 minuten. Het antwoord ontdekt de klas door een experiment uit te voeren of door een creatieve oplossing te bedenken. Na het lezen van de verklaring aan het einde van elke les zal de klas denken: ‘Aha! Zo zit dat dus.’

Op zoek naar informatie over W&T of meer lesideeën?
Je kunt hier kosteloos meer lesideeën downloaden die je kunt gebruiken voor W&T in de klas!

Voor welke groepen
De Aha!-vragengenerator is geschikt voor groepen 1 t/m 8. Tot en met groep 5 raden we aan om de vragen klassikaal te behandelen.

Benodigdheden
Voor de meeste vragen kun je gebruik maken van materialen die standaard in het klaslokaal aanwezig zijn. Je kunt de vragen filteren op benodigdheden ‘standaard in de klas’ of ‘extra’.

Privacyverklaring

Kunnen we zonder gevangenissen?

kies zelf een vraag

Kunnen we zonder gevangenissen?

Dit heb je nodig

  • Tekenpapier
  • Potloden of stiften
1

Niet iedereen is vrij, ook niet in Nederland. Ongeveer 17.000 mensen in ons land zitten in de gevangenis. Sommigen omdat ze veroordeeld zijn wegens een misdaad. Anderen omdat ze daarvan verdacht worden, en wachten op hun rechtszaak. Gevangenissen zijn duur en niet iedereen vindt dat ze goed werken om misdaad tegen te gaan. Zouden we ook zonder gevangenissen kunnen? Hoe dan?

2

Denk na over de volgende vragen:

  • Hoe straf je iemand zonder hem vast te zetten? Zou dat ook kunnen als iemand een zware misdaad heeft begaan, zoals moord?
  • In het buitenland zitten gevangenissen vaak overvol en moeten veel gevangenen cellen delen. Hoe zou dat beter geregeld kunnen worden?
  • Wat denk je? Zijn er over honderd jaar nog gevangenissen in Nederland of lossen we het dan heel anders op? Hoe dan?

Aha! Zo zit dat dus...

Wat hebben jullie verzonnen? Heeft iemand verder gedacht en is hij of zij misschien met een slim idee gekomen om misdaad tegen te gaan? Want dan heb je natuurlijk vanzelf ook minder criminelen. Wist je dat dit probleem in Nederland sowieso steeds kleiner wordt? Tussen 2006 en 2016 nam het aantal gevangenen (‘gedetineerden’ worden ze ook wel genoemd) in ons land met 44% af. Dat is de snelste daling binnen Europa. Steeds vaker wordt een tijd in de cel hier vervangen door elektronisch toezicht. Dan mag iemand gewoon thuisblijven, met een enkelband om. Wist je trouwens dat bijna 95% van de Nederlandse gevangenen mannelijk is?