Documentatiecentrum

Ik heb autisme

Vind je het lastig om veel dingen tegelijk te doen? Maakt de meester weleens een grap die iedereen begrijpt, behalve jij? En kun je daar ineens heel verdrietig of bang van worden? Als dat zo is, heb je misschien een vorm van autisme. Ongeveer één op de honderd tot tweehonderd mensen heeft dit ook.
Autisme is een stoornis in de hersenen. Dit betekent dat in de hersenen iets niet helemaal goed gaat. Je hersenen zijn opgebouwd uit kleine, levende deeltjes, uit cellen. Deze cellen geven informatie aan elkaar door. Als je autisme hebt, weten je hersenen niet goed wat ze met al die informatie moeten doen.
Je kunt niet zien of iemand autisme heeft. Je merkt het wel aan het gedrag. Ieder kind met autisme gedraagt zich anders.


© Eefje Kuijl, Breda

Mensen met autisme vinden het lastig om te zien hoe iemand zich voelt. Ze zien bijvoorbeeld druppels water in plaats van tranen. Zo zien ze niet dat iemand verdrietig is.

Hulp

Mensen met autisme vinden het moeilijk om te weten wat een ander denkt. Bijvoorbeeld als een kind huilt, weten ze niet altijd dat het kind verdrietig is. Wel kunnen ze heel goed informatie onthouden als ze die zien. Ze zijn visueel ingesteld.
Daarom is een prikbord met pictogrammen heel handig. Deze plaatjes met een betekenis geven aan wat je gaat doen, bijvoorbeeld sporten.
Er zijn verschillende soorten autisme. Eén soort heet: de stoornis van Asperger. Als je deze stoornis hebt, kun je bijvoorbeeld een kei zijn in taal of alles weten over het heelal. Daar wil je dan uren over praten en je begrijpt niet waarom andere kinderen het niet interessant vinden. Je bent erg op jezelf gericht, en niet op anderen.
Met autisme word je geboren. Autisme is erfelijk. Soms gaat er tijdens de zwangerschap of geboorte iets mis en krijg je daardoor autisme.
Vaak weten ouders niet meteen dat hun kind autisme heeft. Ze merken bijvoorbeeld dat hun kind heel anders reageert dan de meeste kinderen. Of dat het op school niet goed gaat. De schoolarts stuurt het kind dan voor verder onderzoek naar de orthopedagoog. Dit is iemand die veel weet van leer- en gedragsproblemen bij kinderen. Het kind moet allerlei testjes doen. De ouders moeten veel vragen beantwoorden.
Het is niet leuk om te horen dat je autisme hebt. Maar het is wel fijn dat je geholpen kunt worden. Misschien kun je op de gewone basisschool blijven. Je krijgt dan extra hulp van iemand die speciaal voor jou komt. Ook de meester of juffrouw krijgt hulp om je zo goed mogelijk te laten leren. Er worden duidelijke afspraken gemaakt. En op schema's aan de muur kun je zien wat je moet doen.
Sommige kinderen met autisme gaan naar een speciale basisschool, omdat zij meer hulp nodig hebben. Er zitten minder kinderen in de klas. Daardoor krijgen ze extra veel aandacht. De dagen zijn zo veel mogelijk hetzelfde. Ze kunnen gebruikmaken van een kleurenklok. Deze klok heeft kleurvakken die aangeven hoe lang de kinderen over een werkje mogen doen.
Je kunt niet van autisme genezen. Met veel hulp kun je wel leren om later zelfstandig te leven. Bij een zware vorm van autisme is dat moeilijk. Dan zul je altijd hulp nodig hebben.

Als de wijzer aan het eind van het gele vlakje staat, moet het werkje klaar zijn.

Details en informatie

  • Titel: Ik heb autisme
  • Auteur(s): F. v. Boxtel L. Snijder
  • Nummer: IC245
  • Niveau: 4
  • Siso: J 462.4
123movies