Adolf Hitler

Duitse dictator die verantwoordelijk was voor de Tweede Wereldoorlog.

Lees en luister mee!

Adolf Hitler was een Duitse politicus die bekend staat als de leider van nazi-Duitsland. Hij werd geboren op 20 april 1889 in Oostenrijk. Hitler wilde graag kunstenaar worden, maar werd tweemaal geweigerd voor toelating tot de kunstacademie in Wenen.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog was Hitler soldaat in het Duitse leger. Na de oorlog begon hij zijn politieke carrière en sloot hij zich aan bij de Duitse Arbeiderspartij. In 1921 werd deze partij omgedoopt tot de Nationaalsocialistische Duitse Arbeiderspartij (NSDAP), beter bekend als de nazipartij.

In 1923 probeerde Hitler een staatsgreep te plegen, maar dit mislukte en hij moest de gevangenis in. Daar schreef hij het boek "Mein Kampf" of in het Nederlands “Mijn Strijd” waarin hij zijn ideeën over rassen, politiek en Duitsland opschreef.

Adolf Hitler tijdens de Eerste Wereldoorlog. (Bundesarchiv, Bild 146-1974-082-44 / CC-BY-SA 3.0)

"Mein Kampf" in een Haagse boekhandel. (1942)

Toen hij in 1924 werd vrijgelaten, maakt hij zichzelf in een korte tijd populair. Het ging namelijk slecht met Duitsland. Door de Eerste Wereldoorlog en de economische crisis was er veel armoede en nauwelijks werk. Hitler had een sterke en charmante persoonlijkheid, en hiermee wist hij met zijn speeches veel mensen te overtuigen van zijn ideeën voor een beter Duitsland. Hij beloofde meer werk en een beter leven voor het Duitse volk. In 1933 werd Hitler door de president van Duitsland benoemd tot rijkskanselier. Een jaar later werd hij het staatshoofd en dictator van Duitsland.

Vanaf dat moment trok Hitler alle macht naar zich toe. Hij gebruikte propaganda en intimidatie om zijn tegenstanders de mond te snoeren. Hitler was ervan overtuigd dat de Duitsers van het “Arische” ras waren en superieur waren aan alle andere rassen. Daarom wilde hij het Derde Rijk stichten, een rijk waar de “Ariërs” de wereld moesten leiden.

Adolf Hitler werd in 1934 dictator van Duitsland. (Bundesarchiv, Bild 146-1990-048-29A / CC-BY-SA 3.0)

Hitler spreekt tijdens een partijdag van de NSDAP in 1934 duizenden mensen toe. (Bundesarchiv, Bild 183-2004-0312-504 / CC-BY-SA 3.0)

Op 1 september 1939 gebeurde iets waar heel Europa bang voor was. Hitler startte een oorlog. Hij viel Polen binnen en veroverde het land in minder dan vier weken. Op 3 september 1939 verklaarden het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk de oorlog aan Duitsland. Dit was het begin van de Tweede Wereldoorlog.

Tijdens de oorlog pleegde Hitler vreselijke misdaden tegen de menselijkheid. Er kwamen onder andere rassenwetten waarbij Joden, Roma, Sinti, homoseksuelen en gehandicapten hun burgerschap, eigendommen en uiteindelijk hun leven verloren.

De nazi's bouwden speciale kampen en gaskamers om Joden en de andere minderheden te vermoorden. Deze verschrikkelijke gebeurtenis staat bekend als de Holocaust. Het was een systematische en gruwelijke massamoord die uiteindelijk aan 6 miljoen Joden en miljoenen andere mensen het leven kostte.

Een verbodsbord voor Joden bij de ingang van een café in Amsterdam

Het concentratiekamp Auschwitz. (1942)

Begin juni 1944 vond D-Day plaats. De geallieerden onder leiding van de Amerikanen en Engelsen begonnen vanaf dat moment Europa te bevrijden van de Duitse bezetters. Het Duitse leger leed steeds meer nederlagen en in 1945 werd Berlijn door de geallieerden ingenomen. Op 30 april 1945 pleegde Hitler zelfmoord in zijn bunker in Berlijn, samen met zijn vrouw Eva Braun. De nazipartij viel uiteen en de Tweede Wereldoorlog was voorbij. De Tweede Wereldoorlog was een van de gruwelijkste gebeurtenissen uit de mensheid. Adolf Hitler gebruikte propaganda en geweld om aan de macht te komen en te blijven. Zijn regime leidde tot de dood van 50 miljoen mensen en veroorzaakte veel leed en verdriet.

De bevrijding van Europa begon bij D-Day. (Chief Photographer's Mate Robert F. Sargent, 1944)

Eva Braun en Adolf Hitler in 1942. (Bundesarchiv, B 145 Bild-F051673-0059 / CC-BY-SA)

Het is belangrijk dat de daden van Hitler en de gebeurtenissen van de Tweede Wereldoorlog nooit vergeten worden. Er moet, ook vandaag nog, dagelijks gestreden worden voor een wereld waarin alle mensen gelijkwaardig zijn en waarin intolerantie en haat geen plaats heeft om zo een herhaling te voorkomen.

Om dit verhaal af te sluiten:

Wist je dat “Mein Kampf” het enige verboden boek van Nederland is? Het mag niet gedrukt of verkocht worden.

Waar?

Adolf Hitler pleegde zelfmoord in Berlijn, Duitsland.

Meer weten? 

Bekijk deze beelden over de start van de Tweede Wereldoorlog.