Kangoeroes: wat gebeurt er in die buidel?

Morgan Hoftijzer, 13 april 2018

De grijze reuzenkangoeroe is een buideldier dat in Australië leeft. Buideldieren zijn zoogdieren met, zoals de naam al zegt, een buidel. Maar niet alle buideldiersoorten hebben een buidel. Bovendien hebben alleen vrouwtjesbuideldieren een buidel. De buidel heeft een belangrijke rol voor een jonge kangoeroe. Bij de meeste zoogdieren ontwikkelen de jongen zich in het lichaam van de moeder. Bij buideldieren is dit niet zo, daar vindt het grootste gedeelte van de ontwikkeling in de buidel plaats.

Welke andere buideldieren ken jij?

Op zoek naar de buidel

Iedereen kent het klassieke plaatje van een baby kangoeroe in de buidel van zijn moeder. Maar weet jij ook hoe deze baby kangoeroe hier komt? De draagtijd van de grijze reuzenkangoeroe is ongeveer een maand. Dit is erg kort in vergelijking met de negen maanden van de mens! In deze maand ontwikkelt de baby kangoeroe in een van de twee baarmoeders. In tegenstelling tot andere zoogdieren hebben buideldieren namelijk niet één maar twee baarmoeders.

Na deze maand wordt er een kleine kangoeroe geboren. Door de vagina verlaat het jong de baarmoeder naar de buitenwereld. Het jong is dan niet groter dan een klein roze wormpje van ongeveer twee centimeter. De kangoeroe is dan nog blind, maar vindt met zijn neus de weg naar de buidel. De moeder kangoeroe heeft namelijk een weg gelikt naar de buidel, om een geurspoor te maken voor haar baby. 

Licentie: CC BY-NC-SA 4.0

Het pasgeboren kangoeroetje doet er maar drie minuten over om de buidel te vinden! Het is een heel avontuur voor de kleintje.

Toby Hudson I Licentie: CC SA 3.0
Een kleine grijze reuzenkangoeroe drinkt melk uit de buidel

Melk is goed voor elk…

Zoals alle zoogdieren drinken ook jonge kangoeroes melk. Deze melk krijgt de baby kangoeroe door de tepels in de buidel van zijn moeder. Zodra de baby kangoeroe de buidel gevonden heeft, begint hij met drinken. Zo wordt de kleine kangoeroe weken gevoed met dunne voedzame melk. Af en toe steekt hij zijn kleine kopje uit de buidel, maar hij blijft tot zes maanden lekker in de buidel zitten. Na vier maanden is de kleine grijze reuzenkangoeroe groot genoeg om de buidel uit te komen. Buiten de buidel huppelt hij nog wel in de buurt van zijn moeder. Zodra hij zich niet veilig voelt gaat hij hop… weer terug de buidel in.

Vind de juiste tepel

Na negen maanden is de grijze reuzenkangoeroe te groot voor de buidel. Nog maanden lang steekt hij wel af en toe zijn kop in de buidel om te drinken. Hiervoor moet hij op zoek naar de juiste tepel met de melk die nu dikker en voedzamer is dan de melk die hij hiervoor dronk. Wanneer de jonge kangoeroe de buidel verlaat kan er namelijk alweer een nieuwe baby kangoeroe in de buidel zitten. De moeder kangoeroe maakt dan twee soorten melk: een voor de net geboren kangoeroe en een voor de grotere kangoeroe.  

Waarom zou de melk dikker en voedzamer worden wanneer een jonge kangoeroe ouder wordt?