Documentatiecentrum

Sieraden

Overal ter wereld dragen mensen kettingen, armbanden, oorbellen, ringen, broches en piercings. Ook kom je sieraden door de hele geschiedenis tegen. Archeologen vonden op verschillende plekken in de wereld sieraden gemaakt van schelpen, dierentanden, kralen en ook van goud, zilver en brons. 
Sieraden zijn er niet alleen om je te versieren, je kunt er ook mee laten zien wat jouw identiteit is. Bijvoorbeeld bij welke groep je hoort of hoe machtig of rijk je bent.


© Alamy/Imageselect, Wassenaar

Bij opgravingen bij Varna in Bulgarije vonden archeologen in een graf de oudst bekende gouden sieraden. Ze zijn uit de periode 4600-4200 voor Christus.

Van bot tot goud

Natuurvolken hebben altijd materialen uit hun omgeving gebruikt om sieraden van te maken zoals veren, schelpen, botten, hout en zelfs de glanzende schildjes van kevers. Van tanden en klauwen werden bijvoorbeeld kettingen en beenratels gemaakt. Dat waren kostbare sieraden omdat je er vaak zeldzame dieren voor nodig had. Ook kostbaar zijn sieraden van zilver, goud en edelstenen zoals smaragd, diamant of robijn. Die worden gemaakt door een edelsmid en kun je kopen bij een juwelier


© iStock, Calgary

De Masai dragen felgekleurde sieraden gemaakt van kleine kraaltjes. De kleuren hebben een betekenis. Zo kun je onder andere zien of iemand is getrouwd.

Waar hoor je bij?

Met sieraden kun je laten zien waar je vandaan komt, uit welke streek of tot welke stam of cultuur je hoort. De meisjes en vrouwen van de Padaung, in Thailand bijvoorbeeld dragen koperen ringen om hun hals, armen en benen. Als ze volwassen zijn, wegen de ringen bij elkaar soms wel vijf kilo. Een sieraad is ook een mooie manier om te laten zien waar jij in gelooft of wat je hoopt: denk maar aan kettinkjes met een kruisje, een Boeddhabeeldje, geluksklavertje of het vredesteken. 

Details en informatie

  • Titel: Sieraden
  • Auteur(s): Annemarie van den Brink
  • Nummer: 90
  • Niveau: 3
  • Siso: J 777.45
123movies