Vergaat de wereld echt op een dag?

De aarde

In 2012 waren sommige mensen er heel erg van overtuigd dat de wereld zou vergaan dat jaar. Gelukkig zijn we er allemaal nog. Maar waar kwam die gedachte vandaan? Willem Wever probeert het je uit te leggen.

 

De Maya's


De ideeën over het vergaan van de wereld in 2012 zijn ontstaan door de Mayakalender. De Maya’s zijn een indianenvolk uit Midden-Amerika. Het hoogtepunt van hun beschaving lag rond het jaar 600, meer dan 1400 jaar geleden dus. Het Mayavolk had heel lang de sterren en planeten bestudeerd. Met die kennis konden ze goede voorspellingen doen. Zo wisten de Maya’s precies wanneer er een zonsverduistering of maansverduistering zou komen. Deze kennis verwerkten zij in een kalender.

 

Kalender


De kalender van de Maya’s is heel ingewikkeld, er zijn eigenlijk drie kalenders met allemaal een eigen berekening. De Lange Telling doet voorspellingen over hele lange periodes. Aan het einde van de Lange Telling zou er iets bijzonders gebeuren. Moderne wetenschappers zijn gaan rekenen met de Lange Telling van de Maya’s, en wat bleek? Het einde van de Lange Telling viel op 21 december 2012!

Dat de kalender van de Maya’s volgens wetenschappers op 21 december is gestopt, wil natuurlijk nog helemaal niet zeggen dat de wereld dan zou vergaan! Een paar goede redenen dat we het jaar 2012 hebben overleefd:

  • De Maya’s hebben zelf nooit opgeschreven dat de wereld aan het einde van hun kalender vergaat. De Mayakalender is net als onze eigen kalender gebaseerd op herhaling: na de ene dag begint een nieuwe dag, na het ene jaar begint het nieuwe jaar, dus aan het einde van de Lange Telling begint er misschien wel gewoon een nieuwe Lange Telling.
  • Niet alle wetenschappers geloven dat het jaartal 2012 goed is berekend. Uit andere berekeningen blijkt dat de Mayakalender pas in 2220 zal eindigen. Ook is er een berekening dat Lange Telling al op 28 oktober 2011 is geëindigd. Gelukkig is de wereld toen niet vergaan!
  • De Maya’s waren best slim, maar konden ze meer dan 1400 jaar geleden echt al voorspellen dat de wereld dit jaar vergaat? Er is verder namelijk geen enkel bewijs dat de wereld dit jaar zou vergaan.
     

Zoals je hebt gemerkt is de wereld niet vergaan in 2012, gelukkig maar! Toch weet je natuurlijk nooit zeker of de wereld op een dag zal vergaan. En juist daarom is het zo spannend om te bedenken wat er kan gaan gebeuren. Schrijvers en filmmakers maken hier goed gebruik van: er zijn al heel veel boeken en films over dit spannende fenomeen.