Stephen Hawking

Britse natuurkundige, wiskundige en kosmoloog.

Lees en luister mee!

De Britse Stephen Hawking kan in een adem genoemd worden met Isaac Newton en Albert Einstein. Hij was een briljant natuurkundige, wiskundige en kosmoloog en behoort tot de grootste wetenschappers aller tijden.

Hawking werd geboren op 18 januari 1942 in Oxford, Engeland. Hij ging natuurkunde studeren aan de Universiteit van Oxford en behaalde aan de Universiteit van Cambridge zijn doctoraat. Aan het einde van zijn studie merkte Stephen dat hij steeds onhandiger werd. Zijn motoriek werkte niet meer zoals het moest en daardoor struikelde hij veel. In 1963 werd de ziekte Amyotrofische Laterale Sclerose, of ALS, geconstateerd. Deze ziekte breekt langzaam alle zenuwen af totdat het hele lichaam verlamd is. Alleen het vermogen om te denken wordt niet aangetast. De levensverwachting voor Stephen was erg kort en de artsen dachten dat hij nog maar enkele jaren te leven had. Toen hij bijna volledig verlamd was, raakte hij ook langzaam het vermogen om te spreken kwijt.

Daarom kreeg hij in 1986 een speciale spraakcomputer aan zijn rolstoel. Via sensoren en software kon hij met zijn wenkbrauwen aangeven wat hij wilde zeggen en de computer veranderde dit in spraak. Hypermodern voor die tijd en het zorgde ervoor dat hij zijn werk kon voortzetten. Bijzonder was wel dat de spraakcomputer een Amerikaans accent had, terwijl Stephen een Brit was. Hoewel het later mogelijk was om de computer Brits te laten spreken, heeft hij er nooit voor gekozen om dit te veranderen, omdat iedereen gewend was geraakt aan zijn Amerikaanse accent.

De allereerste foto van een zwart gat (Event Horizon Telescope, april 2017)

Voor de wetenschap is Stephen Hawking van onschatbare waarde geweest en hij had een hoop baanbrekende en ingewikkelde theorieën. Hij deed bijvoorbeeld veel onderzoek naar zwarte gaten en kwam met een berekening dat een zwart gat niet alleen maar massa aantrekt, maar ook zelf straling uitstoot. Dit staat bekend als Hawkingstraling.

Verder vond Stephen Hawking dat er meerdere universums naast elkaar kunnen bestaan, elk met hun eigen wetten en eigenschappen. Dit idee heeft geleid tot discussies over hoe het universum is ontstaan en onze plaats daarin.

Maar bij het grote publiek is Stephen Hawking waarschijnlijk het bekendst geworden met zijn boek: “A brief history of time” of in het Nederlands “Een korte geschiedenis van de tijd”.

In dit boek uit 1988 legt hij hele moeilijke theorieën over zwarte gaten, de oerknal en meer natuurkundig onderwerpen heel eenvoudig uit. Doordat het boek op een begrijpelijke manier antwoord geeft op sommige van de grootste vragen over het universum, werd dit boek een wereldwijde hit. Stephen Hawking was al een legende binnen de wetenschap, maar dankzij dit boek ook in de rest van de wereld.

Veel later schreef hij samen met zijn dochter Lucy ook kinderboeken om zo kinderen kennis te laten maken met de wetenschap rondom de ruimte. Het eerste boek heet: "George en de geheime sleutel naar het heelal."

Vanaf de eeuwwisseling ging het steeds slechter met Hawking en moest hij vaak worden opgenomen in het ziekenhuis. Hij overleed op 14 maart 2018 op 76-jarige leeftijd in zijn huis in Cambridge. Na zijn crematie werd zijn as bijgezet in de Westminster Abbey in Londen. Daar liggen zijn resten vlakbij die van Charles Darwin en Isaac Newton.

Om dit verhaal af te sluiten:

Wist je dat Stephen Hawking veel gastrolletjes had in televisieseries? Zo verscheen hij onder andere in “The Simpsons” en “The Big Bang Theory”. Bovendien was hij net zoals Mae Jemison een groot fan van “Star Trek”en mocht hij ook in deze serie een gastrol spelen. 

Waar?

Stephen Hawking werd geboren in Oxford, Engeland.

Meer weten? 

Bekijk deze tien gastrolletjes van Stephen Hawking.