Hoe wissel je banden van een monstertruck?

Wetenschap & Techniek
monstertruck schuin op een berg

Je hebt misschien wel eens gezien hoe de banden van een gewone auto worden verwisseld. Dat is een flinke klus. Maar wat als je de enorme banden van een Monstertruck moet verwisselen?

Kleinere banden

De monteurs van de monstertruckshow Monster Jam hebben er regelmatig mee te maken. De monstertrucks mogen niet op de weg rijden. De auto’s zijn door de gigantische banden veel te groot zijn om te vervoeren. Daarom moeten de monteurs na iedere show de banden onder de auto’s verwisselen voor kleine banden.

Optillen

Voor iedere show worden de grote banden onder de monstertruck geplaatst. Daarvoor moet de truck eerst worden opgetild. Net als bij het verwisselen van een band bij een gewone auto wordt hier een krik voor gebruikt, maar dan wel een hele stevige die werkt op hoge druk. Een monstertruck kan namelijk meer dan 5000 kilo kan wegen! (een gewone auto weegt ongeveer 1000 kilo).

Megabanden

Om de enorme banden op hun plek te houden, zetten de monteurs de band weer vast met moerbouten. Voor de grote banden gebruiken ze wel tien bouten per wiel, dat zijn 40 bouten per auto! Na ongeveer drie kwartier hebben de monteurs alle vier de banden verwisseld en is de monstertruck klaar voor de show!


Wil je zien hoe de banden van een monstertruck worden verwisseld?
Bekijk dit filmpje!

Bron: Monster Jam