Waar gingen de rellen in Den Haag over?

Veel chaos in Den Haag afgelopen weekend. Bij een feest brak een ruzie uit tussen groepen mensen uit het Afrikaanse land Eritrea. Hoe zit dat precies?

DEN HAAG rellen
© ANP / ANP

Wat is er gebeurd?

In Den Haag werd zaterdag een feest georganiseerd door een groep mensen uit Eritrea. Een andere groep uit datzelfde land verstoorde de bijeenkomst. Toen de politie ingreep, braken er rellen uit. Er werd met stenen gegooid, auto’s werden in brand gestoken en het gebouw waar het feest was, raakte beschadigd. Acht agenten raakten gewond.

Waarom maken mensen uit Eritrea hier ruzie?

In Nederland wonen ongeveer 25.000 mensen uit Eritrea. Dit land in Afrika is één van de minst vrije landen ter wereld. Al 31 jaar is president Afewerki aan de macht. Mensen die kritiek op hem hebben of op zijn partij, worden zwaar gestraft of soms zelfs gedood. Daarom vluchten veel mensen het land uit. Maar ook dan zijn ze niet altijd veilig. Ook in het buitenland worden ze nog in de gaten gehouden en lastiggevallen door mensen die Afewerki wel steunen.

Is het de eerste keer dat het zo misging?

Nee, er zijn vaker botsingen tussen voor- en tegenstanders van de president. Niet alleen in Nederland, maar bijvoorbeeld ook in de Verenigde Staten, Israël en Zweden. Na de rellen in Den Haag zijn dertien mensen opgepakt. Er wordt nu onderzoek gedaan naar hoe het zo uit de hand kon lopen tussen de twee groepen.