Wordt Poetin weer president van Rusland?

Dit weekend zijn er presidentsverkiezingen in Rusland. Maar het is eigenlijk al zo goed als zeker dat Poetin weer president wordt.

Russian President Vladimir Putin
© ANP / EPA

Poetin is al sinds 2000 aan de macht. Hoewel er dit keer nog drie andere kandidaten zijn, vormen zij geen bedreiging voor de Russische president. Kandidaten die Poetin wel als een bedreiging ziet, zijn opgepakt of mogen niet meedoen aan de verkiezingen. Zoals politicus Boris Nadezjdin die tegen de oorlog in Oekraïne is.

Bezoek

Poetin verschijnt weinig in het openbaar en voert geen echte campagne. Toch verscheen hij de afgelopen tijd ineens wel op allerlei plekken in het land, zoals op deze tomatenboerderij.

De tekst gaat verder onder de foto.

In this pool photograph distributed by Russian state owned agency President Vladimir Putin (C)
© ANP / AFP

Geen vrije pers

Poetin is onder een deel van de bevolking ook nog best populair. Dat komt volgens experts onder andere doordat er in Rusland geen vrije pers is. In de media zien Russen vooral wat de regering wil laten zien en wat in het voordeel is van de president. Onder andere daardoor zullen ook nog veel mensen op Poetin willen stemmen.

Protesten

Toch zijn er ook tegengeluiden. Vooral na de dood van Aleksej Navalny, een van Poetins grootste tegenstanders. Navalny's vrouw roept Russen op om zondag massaal te protesteren. Dat kan volgens haar door het stembiljet te verscheuren of op iemand anders dan Poetin te stemmen.

Zes jaar

Het Russische parlement is bang dat er dit jaar minder mensen gaan stemmen dan normaal. Ondanks dat er misschien een lagere opkomst is, is het eigenlijk zo goed als zeker dat Poetin weer voor zes jaar president blijft.