Hoe wordt sojachocolademelk gemaakt en sojavla?

Eten en drinken

Beide producten worden gemaakt van sojamelk. Voor chocolademelk worden er suiker en cacao bij gedaan. Bij sojavla gaan er suiker en kleur- en smaakstoffen bij (zoals annatto en vanille). Een bindmiddel, meestal zetmeel, sojameel of maïzena, maakt de melk dikker. Sojamelk wordt gemaakt van sojabonen (zie plaatje). De bonen worden schoongemaakt, gepolijst en gesorteerd op kleur. Dan worden ze in water geweld, gekookt en gepureerd. Deze brij wordt gezeefd. Hierbij komt wit vocht vrij. Dit is de sojamelk. Sojamelk kan ook worden gemaakt van soja-eiwit, waar water en sojaolie bij worden gedaan. Soja(chocolade)melk en sojavla worden vooral gebruikt door mensen die klachten krijgen als ze gewone melkproducten eten of drinken. Kinderen bijvoorbeeld die allergisch zijn voor koemelk of overgevoelig voor lactose (melksuiker). Meer weten over eten? Kijk op www.lekkerbelangrijk.nl!