Spartacus

Gladiator die met een slavenleger de Romeinen aanviel

Lees en luister mee!

Dit verhaal gaat over een gladiator, de bekendste van allemaal.
Op een dag werd een man gearresteerd. Deze man was een voormalig Romeinse soldaat maar was gevlucht uit de legioenen. Als straf voor het deserteren, want zo heet het vluchten uit een leger, werd hij verkocht als slaaf. Zijn naam was Spartacus.

Spartacus kwam in een ludis terecht, een gladiatorschool. Een gladiator was iemand die als entertainment vocht tegen andere gladiatoren in een amfitheater of bijvoorbeeld het Colosseum in Rome. Deze gevechten waren niet alleen voor de show, vaak vochten ze tegen elkaar tot de dood.

In het jaar 73 voor Christus wist Spartacus met wel 70 anderen gladiatoren een plot te smeden. Ze verzamelden voorzichtig bestek uit de keuken en andere spullen waar ze mee konden vechten en op een dag begonnen ze een opstand. Ze overwonnen hun meesters, pakten alle wapens en harnassen die ze konden vinden en vluchtte het stadje uit.

Een mozaiek van de opstand van Spartacaus en zijn gladiatoren

Spartacus en zijn gladiatoren trokken van stadje naar stadje, bevrijdde enorme aantallen slaven en maakten geld en wapens buit. Langzaam bouwde hij een klein legertje van voormalige slaven op.  Daarom stuurde Rome 3000 soldaten om Spartacus gevangen te nemen.
Spartacus verstopte zich met zijn legertje op de berg Vesuvius en werd omsingeld door de Romeinen. De Romeinen wachten rustig af en hoopten dat het slavenleger zou verhongeren. Ondertussen klommen Spartacus en zijn mannen stiekem met touwladders de berg af en overwon het Romeinse leger door ze in de rug aan te vallen.

Twee jaar lang voerde Spartacus oorlog met de Romeinen en hij won veldslag na veldslag. Zijn leger van voormalige slaven was op een gegeven moment wel 120.000 man groot.

Rome had er genoeg van en stuurde 8 legioenen met de best getrainde legionairs op Spartacus af. In Zuid-Italië werd hij omsingeld door de legendarische generaals Pompeï en Crassus. Spartacus en zijn leger waren kansloos. Bijna alle voormalige slaven stierven op het slagveld. De 6000 overlevenden werden gekruisigd op de Via Appia, de belangrijkste Romeinse weg, als waarschuwing voor alle slaven om nooit in opstand te komen tegen het machtige Romeinse Rijk.

Spartacus zijn lichaam werd nooit gevonden

De dood van Spartacus (Hermann Vogel,1882)

De kruisiging van 6000 slaven aan de Via Appia

Om dit verhaal af te sluiten:

Wist je dat niet alle gladiatoren slaaf waren? Sommige mannen meldden zich vrijwillig aan. Dat kwam omdat ze gratis konden wonen en eten. Bovendien, als ze goed waren, konden ze veel geld verdienen, kregen ze cadeaus en een sterrenstatus. Net zoals sommige topsporters van deze tijd!

Waar?

De gladiatorschool van Spartacus was in Capua, Italië

Meer weten? 

Bekijk dit filmpje van "Welkom bij de Romeinen" over gladiatoren